Zašlá sláva království motorů: Detroit na pokraji bankrotu

Detroit – Americké „hlavní město automobilového průmyslu“ míří k bankrotu. Tamní radnice má totiž dluhy ve výši přes 14 miliard dolarů (270 miliard korun) a nemá je z čeho splácet. Jen letošní rozpočet má deficit přes 300 milionů dolarů. Guvernér státu Michigan Rick Snyder proto vyhlásil stav finanční nouze a jmenoval krizového manažera, který má předejít vyhlášení nucené správy na řízení města.

Město Detroit dlouho žilo z automobilové výroby. Hlavně zdejší velká trojka – Ford, Chrysler a General Motors – v automobilovém průmyslu ve Spojených státech dominovala a ještě na začátku 80. let skoro neznala zahraniční konkurenci.

Teď je naopak automobilový průmysl tím, co město dusí. Firmy se dostaly do problémů, ochromil je nástup asijské konkurence a o zbytek se postarala finanční krize. Musely projít restrukturalizací, zavírat výrobny a propouštět. V desetimilionovém státě Michigan zaniklo v období hospodářské recese přes 900 000 pracovních míst a s následky se region potýká dodnes.

Daniel Little, Univerzita v Michiganu:

„Automobilový sektor se sice zlepšuje, ale pomalu. Bude trvat ještě dlouho, než se vrátí na úroveň, která tu byla před 10 lety. Ale nejde jen o jeho kondici. Další problém je v tom, že firmy za tu dobu pokročily v automatizaci. Na stejný objem výroby jako dřív teď potřebují míň lidí.“

„Město ztratilo z různých důvodů stovky tisíc míst. Je tu jednak krize a pak celkový přesun výroby. Nejdřív se firmy stěhovaly z centra na periferii a pak úplně do jiných států. Detroit ani před krizí nebyl tím centrem automobilů co kdysi a teď je to ještě horší,“ říká Dale Thomson z michiganské univerzity.

Jezdit v zamčeném autě a nevycházet ven

S tím, jak ubývá práce, město chudne a roste kriminalita. Podle průzkumů je počet loupeží a vražd na obyvatele devětkrát vyšší než v roce 1930. Třetina lidí žije pod hranicí chudoby.

„Kriminalita je tady strašná. Každý den někoho přepadnou nebo okradou. Nejlepší je jezdit zamčený v autě a ven vůbec nevycházet. Okradou vás, zastřelí pro pár dolarů nebo kvůli botám, co máte na sobě. Detroit je smutné místo,“ stěžuje si jeden z obyvatel města. „Podívejte se, jak to tu vypadá. Příšerně. A není divu, že tady nikdo nechce žít. I já už si hledám nějaké jiné místo,“ přidává se další.

Detroit nad propastí (zdroj: ČT24)

Podle plánů radnice navíc v budoucnu přijdou ještě hubenější léta. Aby se město vyhnulo bankrotu, chce snížit výdaje na odvoz odpadků, opravy infrastruktury a v rámci úspor zhasne až polovinu lamp veřejného osvětlení. Vylidňování města, které od roku 1970 přišlo o polovinu obyvatel, tak nejspíš bude pokračovat.