Češi budou i na jaře hledat práci jen těžko

Praha – Ani v nejbližších měsících nečeká Čechy, co se hledání práce týče, nijak zářná budoucnost. Ze 750 oslovených zaměstnavatelů se chystá ve druhém čtvrtletí nabírat jen 5 procent - hlavně v energetice a službách. Stejný počet firem bude naopak propouštět. Zbytek pak zachová současný stav. Odhaduje to personální agentura Manpower ve své pravidelné zprávě o vývoji pracovního trhu.

Na jedno místo se v Česku hlásí v průměru 17 lidí, ale na severu Moravy i 50

Česko má nejvyšší nezaměstnanost v historii a podle analytiků ani začátek sezonních prací nelichotivou bilanci o moc nevylepší. Přibírat se před sezonou chystají třeba hotely a restaurace, šanci mají i lidé v zemědělství a energetice. 

Jinak ale firmy spíš vyčkávají a nechtějí se pouštět do rizika. „Já se domnívám, že hlavním důvodem je, že česká legislativa neumožňuje žádné flexibilní způsoby zaměstnávání, takže dnes je pro zaměstnavatele stejně náročné zaměstnat studenta bez praxe jako plně odborně kvalifikovaného odborníka,“ míní generální ředitelka ManpowerGroup Jaroslava Rezlerová. 

Stavebnictví
Zdroj: ČT24/ISIFA/ČT24

Stavebnictví, které v teplejších měsících rozhýbávalo ekonomiku, zatím nepomůže, kvůli nedostatku zakázek se v něm bude dál propouštět. Podobné plány mají na jaře i firmy v dopravě a logistice. 

Zlepšení by mohly přinést až letní měsíce

„První polovina roku bude určitě horší než loni, ve druhé půlce roku by se nezaměstnanost mohla začít narovnávat, ale celkové číslo předpokládáme o něco horší, než bylo loni,“ konstatoval analytik GE Money Bank Petr Gapko.     

Zatímco v marketingu hledají uchazeči práci obtížně, třeba tesaře si firmy rozebírají ještě na učilišti. Z celé republiky bude nejlepší situace v Praze a ve středních Čechách, kde si zaměstnavatelé drží mírný optimismus, naopak na další propouštění se musí připravit Morava. 

Z globálního průzkumu pak vyplývá, že nejistota zaměstnavatelů přetrvává na celém světě. Nejlepší předpověď je v Brazílii, Tchaj-wanu, Turecku a Indii. Pro Čechy v klíčovému Německu by se v příštích měsících mělo dařit, o nové síly tam tak bude zájem i dál. Naopak nejslabší náborové prostředí očekávají zaměstnavatelé v Řecku, Itálii, Španělsku a Nizozemí.