V Indii začíná sklizeň chilli - úsměv na tváři ale farmáři nemají

Nové Dillí - Letošní úroda chilli je v ohrožení. Indičtí pěstitelé čekají kvůli suchu špatný rok. Indie a za ní v těsném závěsu Čína jsou přitom největší producenti chilli papriček na světě, dohromady jde z těchto států polovina světového exportu. Ceny koření jdou v poslední době nahoru, v Indii zatím o třetinu.

Sklizeň chilli papriček v Indii právě začíná, jejich sezona trvá od března do června. Už teď je ale podle místních jasné, že bude slabší než loni. Potvrzují to i první čísla z exportu - oproti loňsku se zatím vyváží zhruba polovina objemu.

„Letos to nevidím dobře. V některých regionech celková produkce nepokryje ani spotřebu. Ven nepůjde vůbec nic a budeme muset ještě dovážet,“ říká prezident Plodinového trhu v Gondalu.

Hrozí neúroda chilli papriček (zdroj: ČT24)

Farmáři si stěžují hlavně na sucho, které úrodu poškodilo, přidaly se navíc i některé choroby. V centru obchodu s kořením v městě Gondalu proto ceny začátkemu sezony stoupají na v přepočtu 50 korun za kilogram chilli papriček.

„Je málo vody, proto ceny rostou a porostou dál. Vloni se za 20 kilo chilli papriček platily 2 000 rupií (asi 700 korun) letos to budou 3 000 i víc,“ potvrdil místní farmář Kalyan.

Chilli papričky mají původ v Jižní a Střední Americe. Do Evropy je přivezl už při své druhé výpravě Kryštof Kolumbus. Ten si ale jak známo myslel, že je veze právě z Indie - tedy ze země, kde se jich aktuálně pěstuje nejvíc.

Vydáno pod