Na jeden den pozastavit důchod - fígl, jak obejít daňový zákon

Praha - Pracující důchodci přišli na to, jak uplatnit slevu na dani i po Novém roce. Stačí, aby na jediný den, tedy 1. ledna 2013, přerušili pobírání penze. Na úřadech to těsně před koncem roku udělaly už stovky důchodců - umožňuje to dvojí výklad nového daňového zákona. Ministerstvo financí sice zákon měnit nebude, daňová správa má ale přerušení pobírání důchodů jednotlivě posuzovat. Pracujících důchodců je v Česku až 80 tisíc.

Pracující důchodkyně Hana Provazníková přišla poslední možný den na Pražskou státní správu sociálního zabezpečení pozastavit si na jeden den důchod. Fígl, kterým jde obejít zákon a nepřijít tak ročně až o 25 tisíc korun, jí ráno poradila kamarádka. „Ta se to zase dozvěděla od další, telefonovala mi, čili je to spíš taková informace podávaná přáteli,“ konstatovala žena. Přerušení důchodu přitom trvalo u přepážky jen pár minut.

Zákon totiž říká, že daňová sleva na poplatníka pro pracující důchodce, která dělá ročně téměř 25 tisíc korun, se ruší u toho, kdo k 1. lednu pobírá starobní důchod. Lidé si tak na jeden den odhlašují důchod, zase ho začnou pobírat až druhého ledna, kdy by už na slevu nárok opět mít měli. „Je to špatně napsaný zákon, který tohle lidem skutečně umožňuje,“ potvrdil ekonom CERGE-EI Daniel Münich.

Hana Provazníková nebyla sama, kdo si důchod na jeden den přerušil. Během posledních dvou pracovních dnů přišly na úřady v celém Česku stovky pracujících důchodců. „Paní účetní byla na sociálce, kde se to dozvěděla, takže díky tomu jsme se to dozvěděli a hned jsme sem jeli,“ řekli další důchodci. V Brně otevře městská správa sociálního zabezpečení mimořádně i na Silvestra. Lidé si tak mohou přijít zrušit důchod i v pondělí.

Daňová správa si posvítí na účelový charakter jednání

Ministerstvo financí sice připouští, že jde takto obejít zákon, zároveň ale před tímto krokem varuje. „Pokud se zjistí jednání, které má ryze účelový charakter, pak jej bude daňová správa postihovat,“ poznamenal mluvčí ministerstva Radek Ležatka.

Důchodci řeší zdanění příjmu (zdroj: ČT24)