Nová ústava stabilitě egyptské ekonomiky nepomohla, spíš naopak

Káhira - Nová egyptská ústava okamžitě znejistila finanční trhy. Ve středu - první den obchodování po jejím schválení přišla burza v Káhiře o 2 miliardy egyptských liber, tedy zhruba o 6 miliard korun, kvůli hromadným prodejům akcií. Prudce oslabuje i tamní měna.  Nová ústava má podle jejích tvůrců rozšířit práva lidí a přinést stabilizaci zemi i její revolucí poškozené ekonomice. Ta ale na její schválení reagovala obráceně: chaosem.

„Ve středu, tedy první den ztratila 2 miliardy. Ve včerejším obchodování ztratil hlavní burzovní index jedno procento. Zahraniční investoři začali prodávat a nervozita je vidět i u těch domácích. Bohužel tady podobný vývoj nevidíme poprvé,“ uvedl egyptský burzovní makléř Abdel Kerim El Deki.

Rušno není jen na burze, ale i u přepážek směnáren a na černém trhu. Egypťané si v obavách z budoucnosti hromadně vyměňují stále oslabující domácí peníze za zahraniční měny a hlavně za americké dolary. Centrální banka už vydala oficiální prohlášení pro místní banky, ve kterém dementovala podle ní falešné zprávy o zhoršující se ekonomice země. Lidé jí ale nevěří. „Už tady nejsou žádní turisté, speciálně během těch nepokojů a referenda. A na valutách se to projevuje, dolary teď už nemá ani centrální banka. Mluví se o tom všude. Měli jsme nějakých 6 miliard dolarů v rezervách a teď tam není nic. Zásoby se tenčí den ode dne,“ řekl jeden z místních obyvatel Aly Ossman.

Ekonomika v Egyptě prudce oslabila (zdroj: ČT24)

Proti egyptské centrální bance mluví i krok ratingové agentury Standard & Poor's, která Egyptu snížila rating ze známky B na B minus. „Teď nám udělili známku B minus. To znamená nestabilitu jak politickou, tak ekonomickou a volně přeloženo to znamená, že egyptské hospodářství míří do velké černé díry,“ vysvětlil egyptský ekonomický analytik Hanan Ramsis. A úřady v Egyptě už také zakročily proti snahám uložit si úspory v zahraničí. Oficiálně tak smí lidé z Egypta odjet s nanejvýš šedesáti tisíci liber, což je asi 190 000 korun.

Vydáno pod