Nejlépe se podniká v Přelouči

Praha - Nejlepší podmínky pro podnikání poskytuje město Přelouč. Druhé místo letos patří Humpolci, třetí pak skončila Dobruška. Vyplývá to z výsledků pátého ročníku soutěže Město pro byznys, kterou každoročně pořádá týdeník Ekonom. V soutěži „soupeřilo“ přes dvě stě měst. Loni zvítězila Nová Paka.

„V porovnání se stavem před dvěma lety je o 20 procentních bodů méně podnikatelů spokojených s lokalitou. I přesto se podíl podnikatelů stále zvyšuje. Zajímavé také je, že mezi nimi roste podíl cizinců,“ uvedl Michal Kaderka, analytik společnosti Datank, která průzkum provádí.

Obce se ve srovnávacím průzkumu Město pro byznys hodnotí na základě padesáti kritérií rozdělených do dvou oblastí - podnikatelské prostředí a přístup veřejné správy. Každá z nich se na celkovém pořadí podílí padesáti procenty.

Hlavními důvody vítězství Přelouče jsou dostupnost pracovní síly, pozemků a prostor pro podnikání a vzdálenost k dálnici.

Důležitý je přístup radnic. „Přístup radnic může napovědět hodně o tom klimatu – jak se podnikatelům v daném městě podniká,“ míní analytik Datank Ondřej Pivoňka. „Situace se celkově lepší. Když se podíváme na webové stránky, přibývá kontaktních formulářů, dělení na sekce Občan a Podnikatel. Vzrostl také počet úředních hodin,“ podotkl Pivoňka.

Radnice se navíc snaží rozvíjet nové oblasti podnikání a nespoléhat třeba jen na výrobní závody. „Hodně jezdíme po republice a víc se dbá na oblast služeb a turistického ruchu, protože co se týká průmyslu, tak ten se v současné době tolik nerozvíjí,“ konstatoval viceprezident Hospodářské komory Jan Wiesner .

Přelouč
Zdroj: ČT24/Wikipedia

Transparentnost se cení

Přelouč se sice vyznačuje nízkým podílem velkých zaměstnavatelů, pro rozvoj města je však spíše důležitější blízkost ke krajskému městu. „V Přelouči je základem podnikatelského potenciálu dobrá ekonomická kondice radnice. To nás nutí být co nejefektivnější a účelně vynakládat naše prostředky. Například u veřejných zakázek máme co nejtransparentnější pravidla,“ uvedla starostka Přelouče Irena Burešová.

Desítka nejlepších měst pro podnikání v ČR: 
 
 1. Přelouč 
 2. Humpolec
 3. Dobruška
 4. Pacov
 5. Lovosice
 6. Odry
 7. Jablonec nad Nisou
 8. Benešov
 9. Polička
 10. Sokolov

  Zdroj: Město pro byznys 2012

Druhý Humpolec potvrdil svou pozici z loňského ročníku. Jako město s nejlepšími podmínkami pro podnikání byl vyhodnocen v roce 2008 a 2009. Jeho specifikem je umístění ve středu dálnice D1 mezi Prahou a Brnem.

Humpolec
Zdroj: ČT24/Wikipedia

Třetí Dobruška na Rychnovsku je jedním z nejmenších hodnocených měst, přesto se může pochlubit zajímavými zaměstnavateli. Vysoké hodnocení v oblasti podnikatelského prostředí městu přinesla právě spokojenost místních podnikatelů. V testu elektronické komunikace dosáhla místní radnice jednoho z nejlepších výsledků a získala nadprůměrný počet bodů za otevřenost úřadu.

Starostové z radnic se přitom shodují, že klíčová je spolupráce právě s drobnými místními podnikateli, kteří jsou s regionem spjatí víc než velké firmy. „Zaměřujeme se hlavně na ty menší podnikatele. Pokud velká firma má problémy, tak odejde někam jinam, ale ti malí podnikatelé z místa tam zůstanou,“ řekl starosta Dobrušky Petr Tojnar.

Podnikatelsky nejpřívětivějším městskou částí hlavního města stala Praha 2. Oceněna byla za rychlost vyřizování agendy, nízkou rozšířenost korupčního prostředí nebo vysoký počet firem. Výzkum Město pro byznys totiž hodnotí i 22 městských částí hlavního města České republiky. Na druhém místě skončila Praha 7, třetí příčku obsadila Praha 10.

Vysoké umístění v soutěži Město pro byznys ale paradoxně nemusí být výhra. Na předních příčkách se umístil rovněž třeba Sokolov nebo Lovosice. Tam jsou sice podmínky pro podnikání dobré, kvůli nízkým vstupním cenám a přebytku lidí na trhu práce je ale život v regionu těžší.