UBS se dál pere s následky krize, propustí 10 tisíc lidí

Curych - Švýcarská banka UBS chystá rozsáhlou restrukturalizaci, v rámci které přijde o místo až 10 tisíc lidí. I na jednom z největších správců majetku na světě se totiž podepsala finanční krize. Svůj podíl na současné situaci firmy má také skandál kolem nepovolených obchodů jednoho z předních makléřů banky, který prodělal UBS přes 2,5 miliardy dolarů, a donutil tak UBS k rozsáhlým úsporným opatřením.

Peněžní ústav propouští hlavně v oblasti investičního bankovnictví a obchodování. Celkový počet jejich zaměstnanců by měl do roku 2015 klesnout na 54 tisíc z nynějších 64 tisíc. „Banka byla v posledních letech postižena sérií omylů. Pracujeme na jejich odstranění. Součástí je i restrukturalizace,“ komentoval plán ředitel UBS Sergio Ermotti. Plánované škrty mají bance ušetři zhruba 3,4 miliardy švýcarských franků (asi 70 miliard korun).

V současnosti propouští téměř všechny světové banky. Vyrovnávají tím pokles zisků způsobený celosvětovou ekonomickou krizí a poklesem obchodování s akciemi. Musejí se také vyrovnávat s náročnějšími požadavky, které na ně kladou evropské instituce, například s požadavky na kapitálovou přiměřenost.

I přesto není tak rozsáhlé propouštění, jako naplánovala UBS, v bankovním sektoru obvyklé. „Propouštění v řádu desítek tisíc lidí je v bankovním sektoru i u velkých bank poměrně mimořádné opatření, které nastává buď v okamžiku velké krize, nebo po obrovských ztrátách dané banky,“ upozornil šéfredaktor serveru Investujeme.cz Petr Zahradník.

UBS ovšem patří mezi banky, které byly nejvíce postiženy světovou finanční krizí. V souvislosti s krizí musela odepsat ztrátové investice v řádu desítek miliard dolarů. I přesto ji dál trápí ztráty. Ve třetím kvartále letošního roku tratila 2,17 miliardy švýcarských franků (asi 45 miliard korun).

UBS šetří, bude propouštět (zdroj: ČT24)
Vydáno pod