Dotační programy Doprava a Životní prostředí se můžou rozjet

Praha - Evropská komise obnovila platby z českých operačních programů Životní prostředí a Doprava. Oba patřily při čerpání eurodotací k těm nejproblémovějším. Na účet ministerstva financí přišlo 43 miliard korun. Proplácení unie zastavila loni v létě. Šetření uzavřela až letos v říjnu a na jeho základě rozhodla o snížení požadované částky. Česká strana podmínky přijala, a tak se znovu rozjedou desítky projektů. Ministerstvo dopravy může do konce ledna požádat Brusel o proplacení dalších hotových staveb za 18 miliard korun.

Podle mluvčího ministerstva Ondřeje Jakoba komise schválila a proplatila žádosti ministerstva financí o proplacení 876,4 milionu eur (asi 21,7 miliardy korun) za program Životní prostředí a 845,8 milionu eur (asi 21 miliard korun) za Operační program Doprava.

Kam uvolněné peníze půjdou?

„Jde především o silnice, železniční koridory, různé dopravní stavby, zateplování budov, čističky a další projekty spojené se životním prostředím,“ přiblížil mluvčí ministerstva financí Ondřej Jakob.

Proplácení programů bylo pozastaveno v létě roku 2011

Evropská komise pozastavila proplácení těchto dvou operačních programů v červnu 2011 (program Životní prostředí), respektive srpnu 2011 (program Doprava). Kvůli pochybnostem komise o tom, jakým způsobem Česko čerpá peníze z evropských fondů, byla pozastavena i řada dalších programů, centrálních i regionálních. „Problémy to přineslo zejména státnímu rozpočtu, protože v té době neplynuly peníze z Evropské unie na účty ministerstva financí. V té době samozřejmě jednotlivé projekty byly realizovány, stavělo se,“ poznamenal ministr dopravy Pavel Dobeš.

Uvolnění dotací pro některé operační programy přišlo již v červenci, z programů Doprava a Životní prostředí přišly ale podle Jakoba první peníze až nyní.

Brusel letos v říjnu navrhl, že České republice letos neproplatí z unijních fondů pro programy Doprava a Životní prostředí až 500 milionů eur (12,5 miliardy korun). Premiér Petr Nečas (ODS) ale dodal, že ČR tyto peníze neztrácí, protože mohou být použity na financování jiných projektů. „Operační programy nepřichází o žádné prostředky ze své alokace, budou však muset předložit nové projekty tak, aby celková částka byla vyčerpána,“ uvedl dnes Jakob.

Problémové čerpání dotací v České republice vyvrcholilo v první polovině roku. Evropská komise tuzemským úřadům vytkla zvláště nedostatky s kontrolou a auditem. Od března proto ministerstvo financí nežádalo Brusel o zpětné proplácení dotací, které stát příjemcům vyplácí nejdříve z vlastního rozpočtu.