Klaus varuje před superstátem, Gauck obhajuje „zázrak Evropa“

Praha – Prezident Václav Klaus u slavnostního oběda s německým prezidentem varoval před evropským superstátem a vyzval k rozvolnění eurozóny. Jeho německý protějšek Joachim Gauck naopak zdůraznil odpovědnost za myšlenku sjednocené Evropy. Oba se ale shodli v tom, že základem každého řešení současné situace bude otevřená diskuse. „Je správné, když o problémech, které se vyskytnou, podrobně diskutujeme. Stejně tak důležité však je, abychom kouzlo tohoto 'zázraku Evropa' uchovali,“ prohlásil Gauck.

Spolkový prezident, který přijel do České republiky na státní návštěvu, mimo jiné poukázal na to, že Klaus ve své řeči při loňském pohřbu prvního českého prezidenta Václava Havla žádal, aby odpovědnost nebyla prázdným pojmem.

„Z celého srdce s vámi souhlasím. My Němci a Češi jsme s hodnotami sjednocené Evropy převzali odpovědnost, abychom tuto Evropu zabezpečili, ale také ji trpělivě a rozhodně dále rozvíjeli,“ řekl Gauck. V evropském zájmu podle něj je, aby všichni „společný evropský řád brali vážně a závazně jej prosazovali“.

Václav Klaus, prezident ČR:

„Pan prezident Gauck stejně jako já považuje situaci v Evropské unii a zejména v eurozóně za vážnou a jsme přesvědčeni, že o ní také musí být vážně a seriózně diskutováno.“

Podle Klause nicméně Evropa potřebuje realistickou vizi, která obnoví její prosperitu, nikoliv „křečovitý útěk k novému evropskému superstátu“. „Nevěřím v to, že je možné Evropu sjednotit strachem z dluhů a bankrotu. Nevěřím, že má budoucnost Evropa bez demokracie. Nevěřím, že je možné vyřešit problémy zadlužených a nekonkurenceschopných zemí, pokud si zachovají euro,“ prohlásil český prezident.

Německo je podle českého prezidenta klíčovou evropskou zemí a je proto důležité, jak dopadne německá diskuse o další budoucnosti EU. „Řešením současných problémů eurozóny, které jsou problémem i zemí, jako je naše, které eurem neplatí, nemůže být to, že se prohospodaří prostředky i těch evropských zemí, které jsou zatím schopné v globální konkurenci obstát,“ varoval Klaus.

Nečas: Nebudeme bránit integraci eurozóny

Německý prezident se setkal v Praze také s premiérem Petrem Nečasem. Oba se shodli, že v zájmu obou zemí je stabilizace eurozóny, kterou trápí zadlužení. Podle prohlášení české vlády Nečas uvedl, že český kabinet chápe potřebu států užívajících euro přistoupit k větší koordinaci rozpočtových politik. „A nebude jejich větší integraci bránit. Bude ovšem dbát na to, aby nedošlo k narušení vnitřního trhu,“ stojí v Nečasově sdělení.