Hospoda založená roku 1907 přežila dvě války i komunismus. Končí kvůli EET

Události ČT: Dotočná. Hostinec manželů Čáslavkových s nástupem EET zavřel (zdroj: ČT24)

Pivovary odhadují, že si pokladny na EET nepořídilo přes tisíc restaurací. Jejich majitelé nebo provozovatelé raději podniky zavřeli. Nový systém dopadá hlavně na venkovská pohostinství. Zavírá také hospoda U Studánky, která přečkala dvě války i komunismus, ale s příchodem EET končí.

Hostinec U Studánky ve Sloupnici u Litomyšle má dlouhou historii. Založili ho roku 1907 a vydržel 109 let. Teď končí.

„Novou techniku my vůbec ne. Jsme rádi, že zapneme počítač a zase ho vypneme. Nebudu to prostě řídit. Pro mě to je hodně peněz,“ řekla majitelka Zdeňka Čáslavková. Hospodu převzala po předcích manžela před 27 lety. „Je mi z toho smutno. Jsem tady 67 let. Tady jsem se narodil,“ dodává druhý majitel Miloslav Čáslavka.

S rodinným podnikem manželů Čáslavkových se přišli rozloučit i štamgasti. Nostalgie a smutek se v noci na čtvrtek mísily s vyprávěním žertovných příhod od stolu i ze vsi. Dřív se tu slavily svatby i zapíjely pohřby.

Přestože jsou oba majitelé už v důchodu, za normálních okolností by hospodu nezavřeli. „Přežila monarchii, první republiku, válku, komunisty a zřejmě nepřežije EET,“ podotýká Čáslavková.

Instalace v den startu evidence

Jiné podniky zůstanou, ale mnozí nechali přípravu na elektronickou evidenci tržeb skutečně na poslední chvíli. Podniky si techniky volaly i ve čtvrtek ráno a ještě během dne zaznamenali dodavatelé pokladen zvýšený počet objednávek.

Mnozí si podle obchodního ředitele Dotykačky Petra Holce mysleli, že projekt bude ještě zrušen, nebo že nemusí fiskalizovat. „Hlavně podnikatelé z ubytovacích služeb si nebyli stoprocentně jisti, jestli spadají do první fáze,“ přiblížil.

Obchodní ředitel Dotykačky o pokladnách a podnikatelích (zdroj: ČT24)

Někteří mají podle obchodníků chaos také v tom, k jakým činnostem mají živnostenské oprávnění. Například pohostinství je vázaná živnost, což řada podnikatelů v minulosti obcházela.

Provozní ředitel dodavatele gastronomických pokladen Storyous Petr Filipec zase zmínil, že se během čtvrtka množily problémy s nefunkčními zařízeními. Firmu podle jeho slov zkontaktovaly desítky podniků, které chtěly nahradit nefunkční pokladnu koupenou u jiného dodavatele.

Největší dodavatel EET pokladen O2 ale podle mediálního zástupce projektu Jiřího Grunda žádný zvýšený zájem o výměnu zařízení neevidoval. Spíše naráželi na to, že uživatelé neumí pokladnu nebo systém EET ovládat. Holec uvedl, že ti, kteří vše udělali s předstihem, se s žádným velkým problémem nepotýkali.

Speciální koš na účtenky

Některé podniky měly kvůli EET zavřeno déle. Dejvická sokolovna otevřela o hodinu později. Na placení ale nikdo nečekal déle než před startem evidence. Vyšší ceny ale byly zřejmé. „My jsme sice zdražili, ale nic z toho mít nebudeme, akorát to předáváme dál,“ poznamenal majitel hospody Michal Zvěřina s tím, že například museli přidat účetnímu.

Události ČT: Podniky otevíraly později. Některé instalovaly na poslední chvíli (zdroj: ČT24)

Samotné účtenky si lidé prý neberou. Není to ani povinnost. Podle zákona sice evidující podnik musí účet vydat, ale spotřebitel si ho nemusí vzít. Někteří si sice historicky první evidovanou účtenku schovali na památku, ale na ty, které nikdo nechce, mají přímo pod pokladnou speciální odpadkový koš.