Tarantule se stala v Kambodži vyhledávanou pochoutkou

Phnom Penh - V Kambodži se v posledních letech rozmohla neobvyklá pochoutka. Obchodníci nabízejí turistům smažené tarantule. Pro místní obyvatele nic neznámého. Pavoučí specialita s vysokým obsahem bílkovin už začíná být populární také ve Vietnamu, Koreji, Francii či v Anglii.

Tarantule - pro někoho noční můra, pro jiné lahůdka. Stačí přidat trochu koření, soli nebo sojové omáčky. Gurmáni za jednu porci zaplatí v přepočtu asi padesát korun. A za posledních deset let marže rostou. Na některých místech v Kambodži si je lidé dokonce můžou ulovit a připravit sami. Zejména vietnamští turisté je milují a čerstvé je připravují podle své chuti.

Až sedm centimetrů dlouzí pavouci jsou údajně na povrchu křupaví a uvnitř lehce mazlaví, chuťově podle zákazníků připomínají kuře. Tento trh přitom není tradiční - začal až v sedmdesátých letech minulého století. Turisté o něj postupně začali mít větší zájem. Teď už navštěvují místa, kde domorodci pavouky loví. Minulý rok do země přijelo skoro tři miliony cestovatelů.

Pavouci jako koktejl a lék

Kambodžané ale pavouky jen nejedí. Dělají z nich i koktejly. Do nápoje se kromě tarantulí přidává trochu rýžového vína a plody chlebovníku. Milovníci tohoto moku dokonce tvrdí, že tento elixír zlepšuje činnost srdce a působí jako afrodiziakum.

Kvůli trendu v gastronomii tak pavouků ubývá ve volné přírodě. Lovci je odsekávají ze stromů i s hustými větvemi, které pavouci potřebují k úkrytu.

Tarantule se stala v Kambodži vyhledávanou pochoutkou (zdroj: ČT24)