Kvůli Sazce podá Jansta žalobu do 2 měsíců

Praha – V souvislosti s nuceným prodejem Sazky a ztrátě téměř 1 miliardy korun chce předseda Českého svazu tělesné výchovy (ČSTV) Miroslav Jansta podat žalobu dle obchodního práva zhruba do dvou měsíců. V pořadu Hyde Park ČT24 to uvedl tím, že podle ČSTV hlavní viník úpadku loterijní společnosti a ztráty velkého množství peněz pro sport – Aleš Hušák – bude mít možnost obhajovat své dřívější kroky. „Třeba není Hušák takový zloduch, ale ať to rozhodne soud,“ uvedl Jansta. K žalobě by se měli přidat i představitelé Sokola a Sdružení sportovních svazů, čímž by se mohla částka požadovaná po Hušákovi vyšplhat až na 1,5 miliardy korun.

„Trestní oznámení na to, co se dělo se Sazkou, už na policii leží. Já chci ale podat obchodní žalobu na to, že došlo k nehospodárnému řízení sazky a k porušení povinnosti řádného hospodáře… Tu žalobu uděláme během dvou měsíců,“ sdělil Jansta. Podklady začne sám připravovat spolu s dvěma dalšími právníky. Kromě problematické stavby vysočanské areny vadí sportovcům právě způsob, jakým byla loterijní firma dlouhá léta řízena. Jen do dceřiných společností, mezi nimi i pozemků, na kterých mělo stát kasino, poslala Sazka za deset let přes miliardu korun. Za půjčení peněz na výstavbu areny pak zaplatila další více než 1,5 miliardy.

Po kritice Aleše Hušáka na víkendovém zasedání ČSTV se šéf svazu pustil do bývalého generálního ředitele Sazky i při diskuzi s diváky. „Tam vedlo hodně kroků k tomu, že Hušák se stal prvním hybatelem Sazky, soustředil hlavní moc. To mu umožnila řada kroků nejen akcionářů, ale i státních aparátů. Nesou za to samozřejmě vinu akcionáři, představenstvo, dozorčí rada, ale hlavní vinu nese ředitel,“ uvedl Jansta.

Šéf ČSTV o Aleši Hušákovi

„Vytvářel alibismus, a kdo se vzepřel, ten většinou odcházel…. Já sám jsem zažil, že když jsem loni začal vystupovat proti Aleši Hušákovi, tak mi začali vyhrožovat. Jindy člověk, sportovec, chlap jak hora, mi brečel v kanceláři po rozhovoru s Hušákem. On měl propracovaný systém, který mu umožňoval Sazku řídit způsobem, jakým ji šířil… Je to inteligentní člověk se zločinným mozkem. Profesionál, který věděl, jak to využít pro sebe. Uměl využívat lidských slabostí.“

Peníze do sportu půjdou z více stran

Během pořadu se dostalo také na plánované fungování obměněného ČSTV. Jeho role v novém sportovním systému bude především v poskytování servisu jednotám. Otázkou je jejich financování, které bude vícesložkové, a noví krajští manažeři budou muset bojovat o peníze na krajích, městech a obcích. „Sport musí být především financován z 80 procent domácnostmi, další způsob jsou různé dary, sponzorské příspěvky, kdy by se mělo působit na nadnárodní firmy, aby neposílaly peníze jenom ven, to je i o působení politiků, možná i otázka daňového systému. Co se týká státu, tak bych chtěl, aby financování šlo přímo na svazy, aby dostávaly konkrétně peníze a z toho by se zodpovídaly své členské základně,“ doplnil Jansta.

Konkrétních obrysů nabývá představa struktury sportu v zemi jen pozvolna. Velmi pravděpodobné je, že „hlavou“ se stane olympijský výbor, další instituce zastřešující sport, jako jsou ČSTV, Sokol či Sdružení sportovních svazů, budou pod ním.

Hyde Park ČT24 (zdroj: ČT24)