Odbory: Demise, nebo protesty v regionech a možná i generální stávka

Praha - Ať už dnes přišlo na Václavské náměstí protestovat 120 tisíc lidí, jak tvrdí odbory, nebo maximálně 90 tisíc lidí, jak odhaduje policie, byla dnešní demonstrace podle odborářů největším protestem od roku 1989. Vláda by si proto měla uvědomit, že lidem dochází trpělivost, upozornil předseda železničních odborů Jaroslav Pejša. Pokud vláda premiéra Petra Nečase (ODS) neodstoupí a nebudou vyhlášeny předčasné volby, hrozí odbory dalšími protestními akcemi. Dopravní odbory chtějí demonstrace přesunout do regionů, předseda Asociace samostatných odborů Bohumír Dufek na Václavském náměstí volal dokonce po generální stávce, která by paralyzovala celé Česko.

„Už je na čase zbavit se Nečase. Chceme nové volby, když nebudou volby, generální stávku a paralyzujme tuto zem,“ volal Dufek z tribuny na Václavském náměstí. Příliš konkrétní obrysy ale zatím další odborářské akce nemají. Spíše se vyčkává, jak na dnešní demonstraci odpoví vláda. Až pak se odbory rozhodnou, co bude následovat.

„Nebude-li v pondělí vidět, že se blíží řešení pomocí předčasných voleb, tak mi tuto svou aktivitu, kterou jste dneska viděli, přesuneme do jednotlivých regionů. Konkrétně dopravní odborové svazy uvažují, že první další taková akce by byla v Ostravě,“ nastínil plány odborů Pejša.

Protestující na Václavském náměstí
Zdroj: ČTK/Roman Vondrouš

Odbory odmítají, že by demonstrace byla politicky motivovaná

Odboráři také odmítají kritiku vlády, že dnešní demonstrace měla politický charakter a že ji opozice zneužila k předvolební kampani. „Odmítám jakékoliv polemiky o tom, jestli dnešní akce byla politická. Já si myslím, že dnešní akce byla především občanská, že jsme se jako občané vyjádřili a na to máme svaté právo říct vládě, že se nám prostě některé věci nelíbí,“ podotkl Dufek.

Jaroslav Pejša

„Čísla nejsou až tak podstatná. Podstatné je to, a to si každý musí uvědomit, že to byla největší manifestace od listopadu 1989. Od té doby nebylo Václavské náměstí takto plné. Svědčí to o tom, že lidem dochází trpělivost a že tato země je na pokraji sociálního výbuchu, pokud to bude takto pokračovat dál.“

Brífink Asociace samostatných odborů (zdroj: ČT24)

Proti vládě dnes na Václavském náměstí demonstrovali zástupci odborů a dvacítky občanských iniciativ. Podporu protestům vyjádřily také opoziční strany – ČSSD a KSČM. Nespokojeným vadí navrhovaná opatření, která mají vést podle představ ekonomických ministrů ke stabilizaci veřejných rozpočtů. Jde zejména o zvýšení daně z přidané hodnoty, zpomalení růstu penzí nebo propouštění zaměstnanců ve veřejných službách. Kromě toho odbory a občanské iniciativy požadují také zastavení důchodové reformy a současné podoby vysokého školství. Podle odborů připraví reformní plány vlády zaměstnance s průměrným příjmem o více než 11 tisíc korun za rok.