Češi více sázejí na internetu, stát přichází o peníze

Praha – Sázkaři čím dál častěji utíkají na internet. Ročně kvůli tomu proteče zhruba 10 miliard korun přes online kasina, která jsou v Česku zakázaná. Provozují je ale firmy z jiných zemí, nejčastěji z evropských daňových rájů jako Malta nebo Gibraltar. Čtvrtina tržeb z loterijní branže tak mizí v tzv. šedé zóně a stát přichází o stovky milionů na daních.

Čím dál víc hráčů volí raději online variantu sázení. Místo návštěvy herny a nutné registrace jim stačí zapnout počítač, mobil nebo tablet. Klasická kasina pokles návštěvnosti pociťují.

Problém je v tom, že online kasina jsou v Česku zakázána. Provozují je většinou firmy přes evropské daňové ráje, jako je například Malta nebo Gibraltar, a to i v českém jazyce.

„Legální sázkové hry dělají zhruba 30 miliard, nelegální na internetu asi 10 miliard, to je obrovské číslo. Českému státu utečou jen na loterijní dani asi 2 miliardy korun,“ říká Andrej Čírtek, mluvčí Unie herního průmyslu. Ministerstvo financí přesná čísla nemá, ale tyto odhady nijak nepopírá. „Nějak takto by se to mohlo pohybovat,“ poznamenal Tomáš Zídek, náměstek ministra financí.

Hazard v kasinu
Zdroj: ČT24

Může za to díra v legislativě – neexistuje totiž celoevropská regulace sázkových her. Češi můžou na internetu provozovat podle zákona jen portál kurzových sázek nebo karetních her. Nadto se musí každý, kdo si chce legálně na českém internetu zahrát třeba karty, zaregistrovat na kamenné pobočce kasina. Zatímco na zahraničních serverech stačí jen vyplnit formulář a kliknout.

Blokovat internet je nemožné

Podle Zídka by příprava systému státního dozoru nad internetovými sázkami trvala dva až tři kroky. A navíc by k tomu musela být politická vůle. Čírtek k tomu dodává, že případná blokace zahraničních serverů v Česku by jednak byla složitá a také by vyvolala protesty proti cenzuře na internetu. „Blokace je možná, ale narazila by na součinnost několika státních úřadů.“ upozornil Čírtek.

Stát se tedy nyní alespoň snaží cizím sázkovým firmám podnikání v tuzemsku stížit. „Zkoušíme určité represivní kroky zaměřené na zákaz reklamy na všechny nepovolené hry,“ uvedl Zídek. „Kontrolovat internet je mimořádně obtížné a nikde na světě se to nedaří,“ připustil.

Štěstí v sázkových hrách zkouší v tuzemsku více než polovina dospělých. Třeba stírací los si koupilo přes 65 procent lidí, sázkové hry vyzkoušelo 55 procent lidí. Čtvrtina lidí zkouší tipovat sportovní výsledky, ale jen 4 procenta si někdy zahrála přímo v kasinu.