Spiritualismus a duchovno nabízí manažerům únik od stresu a povinností

Praha - Práce není všechno. Takový pocit zažívá čím dál víc vysoce postavených manažerů. Začínají měnit sebe, ale i firmy, ve kterých pracují. Spiritualita, duchovno nebo návrat k morální podstatě lidskosti se pro mnohé stává cestou, jak utéct od každodenního stresu. Mnozí se pak procházejí po lese, dělají přednášky a snaží se ostatním, kteří hledají sama sebe, pomoct.

Nejeden manažer už to bezpochyby zažil - jde o tzv. zlomové situace, které člověka donutí přemýšlet nad tím, co dál se svým životem. A někdy dokonce manažery přimějí k opuštění byznysu. A cože mezi takové situace patří?

  • příliš stresu
  • byznys jako milenka
  • dosáhnutí vrcholu a žádná další možnost vývoje
  • zklamání z výsledků firmy

Tyto situace manažery často přimějí k tomu, aby vsadili na spiritualitu. Jedním ze způsobů, jak toho dosáhnout, jsou například poutě. „Chodím s manažery, majiteli firem, ale i s lidmi bez práce, po těžkých úrazech. Snažíme se tyto zlomové situace zvládat. U manažerů je nejčastější otázka, kterou řešíme: už jsem vše dosáhl, co dál? S nezaměstnanými a nemocnými hledáme způsob, jak se znova postavit na nohy,“ tvrdí manažer Jan Bím.

Vladimír Staňura o vzteku:

„Byl jsem vzteklej. Při jednání s podřízenými jsem byl chladný. Neměl jsem žádné kamarády a musel jsem mít vždycky pravdu. Teď je to jinak, lidem naslouchám a jsem s kolegy, vnímám je.“

Odvahu změnit svůj život samozřejmě posílí finanční jistota a podpora blízkých. Kdo má totiž do kapsy hluboko, obvykle si nemůže říct, že přestane pracovat a žačne o životě přemýšlet. Ideálem je snaha řešit problémy a přitom práci vykonávat, aby se ihned dostavily výsledky.

Ekonomika + (zdroj: ČT24)