Vážení cestující, vítejte na letišti Václava Havla

Praha - Neuplynul ani den od chvíle, kdy vláda schválila přejmenování ruzyňského letiště na Letiště Václava Havla - Praha a na praktické stránce této změny se už pilně pracuje. Management letiště už má jasno, kde všude se jméno prezidenta Václava Havla objeví. Dokonce existuje už i první verze hlášení pro cestující. Současně se však objevily i názory odborníků, že překlad názvu letiště do angličtiny „Prague Airport – Václav Havel“ je zmatečný a vyvolává úsměv na rtech.

„Vážení cestující, Letiště Václava Havla Praha Vás zve na výstavu obrazů“

Takhle by mělo podle vedení letiště vypadat hlášení, které bude od 5. října provázet cestující. Změny se dotknou především označení příletových a odletových hal. V terminálu se také plánuje pocta Václavu Havlovi. Mezinárodní označení letiště se ale nezmění - Cestující i nadále budou mít na kufrech lístečky s označením PRG.

„V rámci spojení jména Václava Havla s Letištěm Praha dojde ke změně označení budovy. Tam, kde je teď Terminál 1, bude stát Prague Airport Václav Havel,“ říká Eva Krejčí, mluvčí Letiště Praha.

Co bude přejmenování stát

Cena by se měla vejít do čtyř milionů korun. Nepočítá se s tím, že by tu částku financoval stát, půjde z rozpočtu buď Českého aeroholdingu, nebo samotné společnosti Letiště Praha.

Nový název by mělo letiště začít používat od 5. října, tedy ode dne 76. výročí narození Václava Havla.

Reportáž Hany Vorlíčkové (zdroj: ČT24)