Nástroj proti krizi? V Evropě jsou trendem vlastní měny

Chiemgau - Lidé stále častěji nevěří tištěným penězům a vyrábí si vlastní. Jde o způsob, jak vzít boj s ekonomickou krizí do vlastních rukou. Místní měny, za které lze obvykle koupit jen místní výrobky, mají podporovat patriotismus a lokální podniky. Řada ekonomů ale upozorňuje na skutečnost, že zdánlivě promyšlený koncept má své chyby.

Zvláštní papírky používají jako platidlo třeba v bavorském městě Chiemgau. Kurz je přitom jedna ku jedné k euru. Místní měna nazvaná Chiemgauer má pro místní cenu zlata. Například Julia Kollmannsbergerová z Prienu am Chiemsee prodává hlavně místní produkty. Většinu z nich lidé platí právě Chiemgauerem. „Lidi to vede k přemýšlení, odkud pochází zboží, které kupují,“ konstatovala Kollmannsbergerová. 

V regionu je vyhlášený sýr zvaný Stutzi. Vyrábí se napůl z kozího a napůl z koňského mléka. Kdo chce vidět jak, stačí mu ujít dva kilometry po silnici. Na farmě sv. Leonharda chovají speciálně vyšlechtěné mléčné plemeno koní. „Měnu Chiemgauer podporujeme. Pomáhá nám udržet peníze v regionu,“ prohlásil sedlák Johan Abfalter.

Platba
Zdroj: ČT24

Za prodloužení platnosti měny si lidé musí připlatit

Nic ale není zadarmo. Chiemgauer se totiž každé tři měsíce znehodnocuje. Kdo si chce prodloužit jeho platnost, musí si připlatit dvě procenta z ceny bankovky. Tvůrci měny totiž chtějí, aby se peníze točily, a to stejně jako místní zboží, které se za ně dá koupit.  „Nechceme, aby si je lidi střádali pod slamníkem. Měna nemá být předmětem spekulací, ale prostředkem směny,“ podotkl Christian Gelleri, tvůrce měny a místní učitel. 

Podobných místních měn je v Německu dvacítka. Existují ale i v Rakousku, Maďarsku, Brazílii nebo Spojených státech. Podle ekonoma Gerharda Rössla mají ale jednu vadu: fungují jen tam, kde si je lidé mohou dovolit. „Je to podobné jako s dotacemi. Ekonomové se shodují, že dotace jsou výhodné jen pro výrobce. Spotřebitelům přinášejí dodatečné náklady - třeba náklady ušlé příležitosti,“ řekl ekonom.

Sporná záchrana před krizí (zdroj: ČT24)

S rostoucími pochybnostmi vůči euru místních měn přesto stále přibývá. Komunitám dávají pocit sounáležitosti a iluzi kontroly nad něčím tak neuchopitelným, jako je měna. Ve skutečnosti jde ale o malý luxus - papírky jsou totiž dražší, než vypadají.