Sportovci chtějí po obcích peníze z hazardu

Praha - Téměř o 4,5 miliardy korun se letos zvednou rozpočty obcí díky penězům z hazardu a novele loterijního zákona. Finance ale naopak chybí sportovcům, kteří chtějí dosáhnout, aby jim obce alespoň polovinu z této částky poslaly.

Všech 6 250 měst a obcí dostalo v těchto dnech od sportovců dopis, ve kterém je žádají o část peněz z hazardu. „Bijeme na poplach, snažíme se dojednat, co se dá, protože český sport je v největší krizi od roku 90,“ říká Zdeněk Ertl, předseda Sdružení sportovních svazů.

Sportovcům chybí zhruba dvě miliardy, které dřív z hazardu dostávali formou povinných odvodů na dobročinné účely. Polovina z toho šla původně ze Sazky, která ještě v roce 2003 posílala sportu miliardu. Pak ale přišla stavba vysočanské arény a peníze putovaly hlavně na její splátky. I tak si ještě v roce 2010 sportovci sáhli na 235 milionů. Jenže o Sazku teď svojí vinou přišli. „Jestliže sportovci v minulém odbobí dostávali peníze od Sazky, tak je dostávali jen z titulu, že Sazku vlastnili. Teď nemají nárok,“ řekl Václav Jalovecký, mluvčí Sazky. 

Reportáž Zuzany Luňákové (zdroj: ČT24)

Mnoho tělovýchovných jednot proto již zaniklo a Sokol chce některé své sokolovny zachránit převodem na města. Nedostatek peněz se sportovci snaží vyřešit i komerčními pronájmy. Třeba na hřišti tělovýchovné jednoty Bohemians se přes zimu usídlil cirkus, ale 30 tisíc korun měsíčně, které platí jako nájem, nestačí sportovcům ani na energie. 

Obce mají peníze zatím jen v tabulkách na papíře

Jen Praha bude mít díky hazardu v rozpočtu o 638 milionů víc než loni. Sportovci už získali podporu svazu měst a obcí. „My doporučíme obcím, aby přispěly na veřejně prospěšné účely. Měly by přihlédnout, kolik dostaly loni od ČSTV z hazardu,“ říká Dan Jiránek ze Svazu měst a obcí. Obce ale upozorňují, že zatím mají peníze pouze v tabulkách na papíře a není jisté, jestli jim skutečné příjmy z hazardu budou odpovídat.