Je poker hazard nebo dovednostní hra?

Praha - Asociace českého pokeru (AČP) zorganizovala protestní turnaj v pokeru, neboť prý není jasno, jak je to s různými povinnými odvody v rámci této hry. Podle nové legislativy totiž poker patří k hazardu. Ministerstvo financí tedy bude požadovat odvádění dávek z této hry. Turnaj pokeru se koná především kvůli tomu, aby podstata pokeru byla řešena. Turnaje na pražských Vinohradech se zúčastnilo 47 hráčů.

Turnaj s názvem „Poker není zločin“

„My jsme svolali naše hráče, v klubu v Praze si zahrajeme za jednu korunu. Pokud bude ministerstvo nahlížet a bude považovat poker za hazardní hru, bude muset zasáhnout. Pokud to udělá, jsme připraveni argumentovat, že poker je dovednostní hra,“ říká Milan Sláma, předseda Asociace českého pokeru.

Dle Slámy poker nesplňuje základní charakteristický znak hazardní hry: nerozhoduje v něm totiž náhoda a předem neznámá okolnost.

Jak státní dozor zasáhnul

„Přišli a zeptali se, jestli nám ministerstvo financí povolilo turnaj pořádat. Popravdě jsem odpověděl, že nikoli, načež jsme společně vyplnili protokol o kontrole, po níž bude logicky následovat správní řízení,“ říká Sláma.

Co bude dál

AČP hodlá do konce ledna oslovit všechny zákonodárce s praktickými návrhy, jak tuto problematiku komplexně řešit, aby ČR nemusela platit půlmilionové pokuty. To prý bude muset učinit v případě, že loterijní zákon nebude urychleně novelizován a Evropská komise uvalí sankce.

„My připravujeme zcela nový zákon o loteriích, kde jsme s asociací hráčů pokeru jednali a dohodli jsme se na řešení, že turnaje malého rozsahu nebudou spadat pod působnost loterijního zákona,“ říká Tomáš Zídek, náměstek ministra financí.

Podle loterijního zákona by se poker mohl hrát jen v kasinech nebo prostřednictvím akciových společností - na jejich založení je ale potřeba 100 milionů korun a další peníze na jistině. To je pro asociaci největší překážka. Současný zákon se jí nelíbí i z dalších důvodů - upozorňuje, že teď Česku unikají peníze na daních z online her, které jsou provozované ze zahraničí.

Turnaje

V ČR se první pokerový turnaj konal v roce 2001, velký rozmach ale zažil až o pět let později. Nyní si jeho milovníci mohou například v Praze denně vybírat z několika turnajů. Od konce 90. let se těžiště pokerových bitev postupně přesouvá na internet. Z internetových turnajů s nízkým startovným pak nejúspěšnější hráči mohou proniknout až do samotného živého finále World Series of Poker, ve kterém se loni Martin Staszko z Třince umístil na druhém místě a získal zhruba 98 milionů korun.

Jaké musí mít hráč pokeru dovednosti

  • strategické myšlení
  • znalosti matematiky
  • znalosti statistických výpočtů
  • základy psychologie