Poker: Pro někoho hra, pro jiného dobře placená práce

Praha – Poker může být pro jednoho zábava, pro druhého hazard, pro několik vyvolených ale i zdroj nadprůměrných příjmů. Karetní hra, jejíž kořeny můžeme najít už ve středověku, má dnes po celém světě víc než sto milionů příznivců. V Česku hrají poker denně desítky tisíc hráčů a zhruba každý desátý si hrou umí i vydělat.

„Hráči, kteří se pokerem živí, nejsou gambleři. Přistupují k tomu, jako třeba kdyby obchodovali na burze. Mají nějaký objem peněz, který mají vyčleněný na hraní, a nikdy by nevsadili celý objem na jeden turnaj. Takové nepsané pravidlo je, že do turnaje by měli investovat maximálně jednu setinu prostředků,“ vysvětluje manažer pokerové školy Pokerstrategy.com Pavel Stehno.

Poker navíc už dávno není jen hrou na pozdní večery v kasinech nebo na turnajích. Většina hráčů tráví hodiny v online hernách na internetu. „Boom se objevil zhruba před třemi lety. Předtím poker na internetu nikdo moc nehrál. Byla to pouze úzká skupina osob, ale před třemi lety se dá vypozorovat ten masivní nárůst, kterého jsme svědky, a myslím si, že v následujících letech to půjde ještě nahoru,“ myslí si Milan Macela z Jetbull.cz. 

Poker
Zdroj: ČT24

Profily profesionálních hráčů pokeru 

Pavel „Taška“ Kellner (26 let) – studoval filozofickou fakultu v Plzni. Během stáže v Itálii se ale naučil hrát poker a už rok a půl se mu věnuje na plný úvazek. 

„V jednu chvíli si člověk uvědomí, že nemá zapotřebí chodit do běžné práce, aby dostal na konci měsíce 20 tisíc korun, když tady je může vyhrát za jeden večer. Což je samozřejmě taková mylná iluze a vidina začátečníků.“ 

Jaroslav Vajgl (36 let) – několikanásobný finalista České pokerové tour. Pracuje jako projektový manažer pokerového portálu. 

„Pořád chodím do práce. Pro mě je poker pořád koníček, sice v podstatě i práce, ale jsem jeden z mála hráčů, co hrají větší turnaje a stále se živí prací. Já mam rád jistotu.“ 

Tomáš Kvapil (34 let) – pracoval v reklamní agentuře a pak v rádiu. V roce 2005 byl jedním z prvních, kdo v Česku vyzkoušel v současnosti nejoblíbenější verzi pokeru – Texas HoldEm. 

„Karty baví každého chlapa. Někoho víc, někoho míň. Taky máme asi větší sklony k hazardu než ženy a dívky. V každém z nás hraje hazard nějakou roli. Peníze, o které se dá hrát, to je prostě adrenalin.“ 

Kolik času profesionální hráč pokerem stráví a co všechno musí obětovat? 

„Osm až deset hodin, pět dní v týdnu, někdy čtyři, někdy šest dní v týdnu. Je to výhoda, že si člověk může udělat práci, jak potřebuje, kdy potřebuje,“ říká k času, který stráví pokerem, Tomáš Kvapil. „Klasický hráč pokeru podle mě hraje v noci, online. Protože kvalitních českých turnajů moc není, jsou třeba dva tři do měsíce, všichni hrají na internetu,“ dodává Jaroslav Vajgl. 

„Člověk jenom hraje, spí, hraje, spí, hraje, hraje, spí, hraje a doopravdy nemá čas na nic jiného. Pomalu svoje bývalé kamarády z škol, ze střední, z vysoké školy nevidí. Už si s nimi pomalu nemám co říct,“ odkrývá stinné stránky hraní Pavel Kellner. „Občas už toho mám dost a nejradši bych poker vyhodil z okna a nejde to,“ dodává. 

Reportáž Jaroslava Matyáše (zdroj: ČT24)

Zdanění pokeru naráží na legislativní nedostatky 

V Česku výhry z pokeru definuje zákon o dani z příjmu, přesto většina hráčů výhry nedaní. „Finanční úřad zastává názor, že každý hráč, který je v plusu, by měl za celý rok zdanit své příjmy a podat daňové přiznání a v tom příjem zdanit. Nicméně není vůbec vydefinováno, jakým způsobem to má udělat,“ říká manažer pokerové školy Stehno. 

„Posledního asi půl roku ministerstvo financí i ve spolupráci s Asociací pokerových hráčů připravuje novelu loterijního zákona, která by ukončila toto legislativní vakuum a jasně by vymezila, co tedy poker je – jestli je to hazard, nebo sport, jakým způsobem se má danit, kdo vlastně může poker provozovat na území České republiky a pro české hráče,“ uzavírá Stehno.