Obří airbusy létající do Evropy budou muset na kontrolu

Brusel – Evropská agentura pro bezpečnost letectví (EASA) nařídila společnostem, které létají s dvoupodlažními stroji Airbus A380 do Evropy, aby zkontrolovaly motory obřích letounů. EASA se zapojila do vyšetřování nehody jednoho z airbusů australské společnosti Qantas, kterému za letu motor explodoval. Podle výsledků vyšetřování poruchu zřejmě způsobil vytékající olej, australští technici objevili podobné úniky i u dalších letadel téhož typu.

Pro společnost Qantas nařízení evropské agentury mnoho neznamená, protože všechny její stroje A380 kvůli nehodě, po níž letoun nouzově přistál, zůstávají na zemi. Nevzlétnou ještě nejméně dva dny. Další dopravce, který používá obří airbusy, společnost Singapore Airlines, zatím nasadí na své linky do Evropy menší letadla. Zároveň vymění turbíny u tří letadel A380. Lufthansa, která stroje rovněž používá, ve středu oznámila, že své airbusy už zkontrolovala a žádné závady neobjevila.

Nehodu nad Indonésií zřejmě způsobil unikající olej, který se vznítil v turbíně motoru Trent 900 od britského výrobce Rolls-Royce.