Agrese ve sportu: Po faulech v házené bojoval mladík o život

Praha - Agresivity ve sportu podle odborníků stále přibývá. A týká se to především sportu neprofesionálního. Prý platí, čím nižší liga, tím brutálnější fauly. Osmnáctiletý David je toho důkazem, protihráči ho zfaulovali při házené, kvůli tomu skončil na jednotce intenzivní péče. Ze zápasu přitom odcházel jen s modřinou na stehně. Za necelé dvě hodiny ale zkolaboval a musel na operační sál.

Po operaci se navíc přidaly komplikace, David dostal plicní embolii a bojoval o život. Hrozilo také, že lékaři mu budou muset amputovat nohu. Příčnou všech potíží přitom byly opakované fauly protihráčů. Rozhodčí ale tvrdé zákroky jako fauly neposoudili, rodina Davida na ně proto podala stížnost. 

Český svaz házené začal případ neoficiálně řešit. „Podle mých předběžných informací se jednalo o shodu okolností, které přispěly k tomu, že ten hráč není v dobrém zdravotním stavu,“ připustil prezident Českého svazu házené Jaroslav Chvalný. 

Reportáž Terezy Krásenské (zdroj: ČT24)

Z kontaktních sportů pocházejí ty nejtěžší úrazy. A některé z nich, které se na počátku zdají jako banální zranění, mají jako v případě Davida velmi těžké následky. Taková modřina může být například příznakem tvorby mohutných krevních výronů, které si žádají operační řešení. 

Pavel Slepička, sportovní psycholog:

„Čím méně toho umím, tím snadněji a častěji se obrátím k prostředkům, které jsou za hranicí tolerance agresivity, která je sportu vlastní.“

Brutalita sportovců se v poslední době stupňuje. Prvoligový házenkář Petr Brabec dostal sedmiměsíční disciplinární trest za to, že spoluhráči při faulu zlomil lícní kost. Aleš Sokolík dostal šestiměsíční podmínku vězení za zranění svého protihráče v regionální fotbalové soutěži. Jestli za zranění Davida padnou nějaké tresty, potrvá ještě týdny. Jisté je ale jedno, že David s házenou končí.