Popálená Natálka opustila po osmi měsících nemocnici

Ostrava - Po osmi měsících v nemocnici dnes lékaři propustili tříletou Natálku, popálenou při žhářském útoku ve Vítkově. Holčička v dubnu utrpěla rozsáhlé popáleniny druhého a třetího stupně na 80 procentech těla. Do nemocnice ale bude muset dojíždět každé dva až tři dny a čeká ji celoživotní léčba. Rány se musí třikrát denně mazat a rodiče s ní musí cvičit a masírovat ji. Lékaři navíc stále upozorňují, že holčičku může ohrozit infekce. Otec a dvě sestry čekali na Natálku v novém domě v Budišově, který si rodina koupila z veřejné sbírky.

Krátce po 11. hodině si holčičku odvezla domů její matka Anna Siváková: „Celou noc jsem nespala a těšila se na tuhle chvilku… Moc jsem si přála, abychom byli na Vánoce už doma. Jsem ráda, že se to povedlo.“ Natálka už má doma připravený pokojíček. „Není tam nic moc, ale má tam postýlku a skříň, kam si uloží své věci. A hlavně tam musí být čisto,“ dodala Siváková.

Natálce ještě dopoledne specialisté z Frýdku-Místku vzali míry na speciální stahovací oblečení, které má za úkol zkvalitňovat jizvy a snižovat riziko nutnosti rekonstrukčních operací. Znovu se holčička do ostravské fakultní nemocnice vrátí na kontrolu 17. prosince. Do té doby bude dvakrát týdně ve Vítkově podstupovat převazy.

Lékaři Natálku udržovali tři měsíce v umělém spánku a dávali jí jen dvacetiprocentní šanci na přežití. Všechny proto překvapilo, jak rychle se její stav zlepšil. Transplantáty se velmi dobře přihojily. Zbývá asi jen pět centimetrů čtverečních k dohojení. Poškozeny nejsou ani vnitřní orgány, což je podle lékařů po tolika anesteziích téměř zázrak. „Tak malé dítě s tak rozsáhlým zraněním u nás v republice ještě nepřežilo,“ dodal zástupce primářky ostravského popáleninového centra Michal Kadlčík. V úterý ji do nemocnice přijela podpořit i manželka premiéra Dana Fischerová se svým synem. „Jsem zaskočená tím, jak jsou obě pozitivní, maminka i holčička,“ řekla ČT. 

Útočníkům hrozí i výjimečný trest

Žháři na domek rodiny z Vítkova zaútočili v noci na 19. dubna. Do budovy vhodili tři zápalné láhve naplněné benzinem. Následný požár dům zcela zničil. Policie kvůli útoku obvinila čtyři ultrapravicové extremisty z Opavska a Bruntálska. Všichni obvinění patří k příznivcům krajní pravice a za pokus o vraždu s rasovým motivem jim hrozí 12 až 15 let vězení, případně i výjimečný trest. Podle dozorující státní zástupkyně Brigity Bilíkové bude vyšetřování žhářského útoku ukončeno v prvních měsících roku 2010: „Nepředpokládáme, že by se počet obviněných měl rozšířit. Nic tomu nenasvědčuje.“

Latentní rasismus se podle socioložky Jiřiny Šiklové objevuje v každé společnosti. Pokud tomu tak někde není, země má podle ní špatnou policejní statistiku. Demokracie podle Šiklové znamená dát práva i menšině, dát jí svobodu. Případ Natálky ukázal, jak nebezpečná je ve společnosti stále hrozba neonacismu.

Natálka s matkou
Zdroj: ČT24