Soud potrestal čtyři fanoušky Baníku, pátého čeká proces

Brno - Brněnský soudce Tomáš Kurfiřt dnes potrestal čtyři fanoušky ostravského Baníku za jejich řádění na nedělním fotbalovém utkání první ligy v Brně. Tři budou muset vykonat veřejně prospěšné práce, čtvrtý, původem z Polska, byl vyhoštěn na pět let ze země. Jednání pátého zadrženého bude projednáno v hlavním líčení, které Kurfiřt nařídil na tento pátek.

Tři fanoušci dostali veřejně prospěšné práce v rozmezí od 250 do 400 hodin. Do jejich odpracování mají zákaz vstupu na utkání pořádaná Českomoravským fotbalovým svazem. „Potrestáni byli za to, že na sportovním utkání vběhli na hrací plochu, neuposlechli výzvy, aby se vrátili do svého sektoru, a napadli ochranku. Kvůli jejich jednání bylo utkání o 20 minut opožděno,“ uvedl soudce.

Čtvrtého českého občana čeká hlavní líčení. Na budoucí verdikt bude mít vliv i to, že byl v minulosti již trestán. Protože soudce neměl všechny informace k jeho dřívějšímu chování, musel rozhodnutí o jeho trestu odložit.

Policie může 1. FC Brno zátah naúčtovat

V souvislosti s nedělním řáděním fanoušků na utkání mezi 1. FC Brno a Baníkem Ostrava podezírala policie z výtržnictví 12 lidí. Všichni jsou příznivci Baníku. Dnes byli ve zkráceném řízení potrestáni ti z nich, které zadržela policie přímo na akci. Počet podezřelých se může ještě zvýšit. 

O bezpečnost na stadionu se měla nově plně starat pořadatelská služba. Dohled nad rozvášněnými fanoušky ale nezvládla a muselo být proti nim nasazeno sto policistů. Nyní může policie podle nové smlouvy s Českomoravským fotbalovým svazem tento zásah 1. FC Brno naúčtovat. Zda se tak stane, sdělí vedení jihomoravské policie ve čtvrtek.

FC Brno
Zdroj: ČT24/Markéta Sandanusová