Zemřel herec a dabér Ladislav Mrkvička

Události: Zemřel herec Ladislav Mrkvička (zdroj: ČT24)

Ve věku 81 let zemřel herec Ladislav Mrkvička. Držitel Českého lva i Thálie ztvárnil desítky rolí ve filmu i v divadle. Věnoval se také dabingu. Srdce diváků si získal skromným a nenápadným herectvím.

Mrkvička se narodil v Praze. Několikrát se hlásil na DAMU a školu nakonec v roce 1962 úspěšně absolvoval. To měl za sebou již první dětskou roli ve filmu Jiřího Sequense Olověný chléb z roku 1953.

Na otázky, proč se dal na herectví, odpovídal humornou historkou: „Na gymnáziu jsem totiž chodil s dívkou, která se proslavila ve filmu Robinsonka. No a jakmile se stala známou herečkou, tak mě opustila. Tak jsem se rozhodl, že se také stanu hercem, a až bude dolézat, ani ji nepozdravím.“

Poté se na filmovém plátně objevil v menších rolích ještě jako student DAMU a první angažmá dostal po ukončení studia v Divadle Petra Bezruče v Ostravě. Poté se přes hradecké divadlo dostal do libeňského Divadla S. K. Neumanna (nyní Divadla pod Palmovkou).

Ladislav Mrkvička v inscenaci Shakespearova dramatu Coriolanus v Národním divadle
Zdroj: Stanislav Peška/ČTK

Jeho nejlepší divadelní okamžiky začaly v roce 1977 nástupem do Divadla Na zábradlí, kde v hvězdném hereckém i režisérském kolektivu proslul především jako Smerďakov v dramatizaci Dostojevského Bratrů Karamazových a jako Hanťa v dramatizaci Hrabalovy Hlučné samoty.

Do širšího diváckého povědomí se dostal díky roli rotmistra Vyskočila v Sequensově válečném dramatu Atentát a během 70. a 80. let se vypracoval v jednoho z nejvíce obsazovaných herců ve filmu. Jaroslav Soukup ho například obsadil do snímku Dostih, kde hrál žokeje, stejnou roli si zahrál i v populárním televizním seriálu Dobrá voda. Zahrál si také v několika kriminálních filmech. Rozporuplným momentem v jeho kariéře byla role nadporučíka Stejskala v Sequensově kontroverzním normalizačním seriálu Třicet případů majora Zemana.

Studio ČT24: Zemřel herec a dabér Ladislav Mrkvička (zdroj: ČT24)

Řada ocenění

Po krizi Divadla Na zábradlí na přelomu 80. a 90. let nastoupil v roce 1991 do Národního divadla. Členem tamní činohry byl až do roku 2016.

Ředitel Národního divadla Jan Burian ČT řekl, že Mrkvička vytvářel klíčové role, které posouvaly české divadlo. „Láďa Mrkvička byl jedním z mých vůbec nejoblíbenějších herců, se kterým jsem se setkával ještě i po jeho odchodu z Národního divadla,“ líčí s tím, že s hercem působil na akademické půdě.

„Byl to statečný muž, milující pedagog, kterého neměli rádi jen studenti, ale byl určující osobností jak z metodického, tak z hereckého hlediska,“ doplňuje Burian.

Vedle svého úvazku v Národním divadle hostoval občas i na jiných scénách, například v Divadle Bez zábradlí nebo v Divadle Na Fidlovačce. Byl také pedagogem herectví na katedře činoherního divadla DAMU. I v nedávných letech se objevoval ve filmech či seriálech. Hrál například v obou sériích Policie Modrava či v dramatu Tenkrát v ráji. 

Mrkvička patřil také k úspěšným dabingovým hercům. Propůjčil hlas mimo jiné Dustinovi Hoffmanovi, a to ve filmu Hook. Nadaboval také Jeana Paula Belmonda v Cestě zhýčkaného dítěte. V sedmdesátých letech namluvil například Matouše v sérii komedií Šimon a Matouš. 

Za svou bohatou kariéru získal řadu ocenění. Například v roce roce 2012 mu byla udělena Cena Františka Filipovského za celoživotní mistrovství v dabingu.

Loni dostal Cenu Thálie za celoživotní mistrovství v oboru činohra. Za výkon ve filmu Staříci, v němž se v roce 2019 objevil před kamerou naposledy, pak letos získal Českého lva pro nejlepšího herce ve vedlejší roli.