Policejní razie na Moravě – zadrženo čtrnáct běženců

Zostřené policejní kontroly zaměřené na tranzit migrantů přes české území pokračují, policisté během víkendu na jihu Moravy zadrželi čtrnáct běženců. Při noční revizi vlaků v Břeclavi našli dvanáctku cizinců bez dokladů, kteří pocházeli ze Sýrie, Afghánistánu a Gambie. Dalšího Afghánce policisté zadrželi také v sobotu v autobusu z Rakouska, v pořadí čtrnáctý uprchlík (Syřan) jel vlakem.

Vnitro: Nestřežíme hranici, ale vstupy do ČR (zdroj: ČT24)

„Hranici nestřežíme, střežíme vstupy do ČR na určité vzdálenosti od hraniční čáry tak, abychom neporušovali schengenská pravidla. Jde o kontrolu neoprávněného pobytu na území České republiky, a všechna opatření se provádějí ve vnitrozemí,“ prohlásil Tomáš Haišman, ředitel odboru azylové a migrační politiky na ministerstvu vnitra. „Frekventované jsou mezinárodní rychlíky směřující z Vídně nebo Budapešti do Berlína. Na cestu přes Česko se zatím vydávají jen jednotlivci, zdá se, že zkoušejí, zda cesta vyjde, nebo nevyjde.“

Na noční akci na jihu Moravy se podílela cizinecká policie, speciální pořádková jednotka i břeclavské obvodní oddělení. V rychlíku Chopin cestovalo devět lidí bez povolení k pobytu na území Česka. Ve vlaku EuroNight Metropol směřujícím do Berlína byli další tři běženci. „Aktuálně zjišťujeme, zda v některé zemi nepožádali o azyl. Byla mezi nimi i těhotná žena a dva mladiství. Proto ve věci spolupracujeme i s pracovníky Orgánu sociálně-právní ochrany dětí,“ uvedl policejní mluvčí Pavel Šváb.

Zostřená pozornost potrvá měsíc. Co bude dál, se uvidí

Evropská unie čelí přílivu uprchlíků z Afriky, Sýrie a dalších zemí zasažených válkou a chudobou. Evropská komise proto navrhla přerozdělování uprchlíků na základě kvót. Země visegrádské čtyřky kvóty odmítají, migrační krizi chtějí řešit na základě dobrovolnosti, česká vláda opakovaně akcentuje nutnost pomoct lidem přímo v lokalitách, odkud prchají.

Tuzemská policie v minulých dnech kvůli nelegální migraci zvýšila kontroly na silnicích i železnici, a to zejména v krajích hraničících s Rakouskem. Česko je pro uprchlíky především tranzitní zemí. Cizinecká policie za prvních pět měsíců letošního roku v Česku odhalila 2418 nelegálně pobývajících cizinců, což je meziroční nárůst o 712. Zaznamenala také vyšší počet občanů Kosova, Sýrie či Afghánistánu, kteří byli zadrženi při pokusech o nelegální přechod do Německa. Současná kontrolní akce má trvat měsíc, poté ji vnitro vyhodnotí.

Zjitřená společenská atmosféra, spojená s možným přijímáním uprchlíků, se potom projevuje kontroverzí vztahu mezi většinovou společností a tuzemskými muslimy. Příkladem může být mladá muslimka českého původu, která se v sobotu stala terčem verbálního útoku v brněnském supermarketu. Útočník na ženu křičel, aby se vrátila, odkud přijela. Když se slovně bránila bezchybnou češtinou, začal jí prý vyhrožovat, že jí uřízne hlavu. Když se ženy zastali další návštěvníci obchodu, muž odešel. Incidentem se zabývá policie, vyslechla ženu i svědky. „Již se zaměňuje každý muslim za migranta a každý migrant za muslima,“ reagoval předseda Ústředí muslimských obcí Muneeb Alrawi.

Zátah na běžence pokračuje. Policisté kontrolují rychlíky (zdroj: ČT24)