Svěřil se policii, nepomohla, zastřelil ho kamarád z dětství

Dvaatřicetiletý Michal žil s noční můrou dlouhá léta. Pronásledoval ho bývalý soused, se kterým si hrával jako malý kluk. O tom, že má strach o život, několikrát informoval policii, naposledy ještě čtvrt roku před smrtí. Věděl, že pronásledovatel je psychicky vyšinutý a zároveň ozbrojený. Policie ovšem jeho obavy o život nebrala vážně, dokud jeho tělo nenašla zastřelené v podzemní garáži. Případem se zabýval David Macháček z Reportérů ČT.

Tragický příběh Michala Pařízka a Lukáše Borovana začal už v době, kdy byl Michal malý kluk a s Lukášem si hrál. Oba bydleli v jednom domě a jejich rodiny se po desítky let znají. V dospělosti se u Lukáše Borovana začalo projevovat psychické onemocnění. Bratr Michala uvedl, že asi na konci devadesátých let začal Borovan uprostřed tiché noci vykřikovat, že v baráku někde hučí motory a ať je vypnou. Celé roky pak na Pařízkovy zvonil a dožadoval se nesmyslných vysvětlení. Pravděpodobně trpěl sluchovými halucinacemi. 

Přeludů začalo u Borovana přibývat a měl stále silnější bludnou představou o tom, že má Michal Pařízek v jeho bydlištích skrytou techniku, prostřednictvím které ho odposlouchává, sleduje a uráží. S neexistujícím špehováním se obrátil nejen na rodinu Pařízků, ale i na policii a podal na Michala trestní oznámení. Ten se kvůli němu musel dostavit na polici, podat vysvětlení. Sám ale upozorňoval policii, že má z Borovana strach. Nejen Michal, ale i jeho otec se cítil v ohrožení. Do bytu si pořídil bezpečnostní dveře a pepřový sprej, který měl hned u nich. 

Nepomohli chránit (zdroj: ČT24)

Ani změna bydliště nepomohla 

V polovině roku 2013 se Michal Pařízek se svou přítelkyní přestěhoval na jinou adresu na Praze 10. O tom, že si Borovan koupil byt hned za rohem, ale neměl ani on ani jeho dívka tušení. Michal ale ve své policejní výpovědi uvedl, že se Borovan často vyskytoval v okolí jejich bydliště a že jednou dokonce obtěžoval i jeho přítelkyni při venčení psa.  

Poslední tři roky se Michal asi patnáctkrát svěřil přítelkyni se svým strachem, že ho Borovan zastřelí. Jeho obavy vyvrcholily v únoru letošního roku, kdy došlo k tragédii v Uherském Brodě, při které třiašedesátiletý útočník zastřelil v tamější restauraci osm lidí. Hned druhý den se proto vydal na policii, kde upozornil, že psychicky nemocný Borovan je ozbrojený. 

Po celou dobu měl Borovan legálně držené zbraně 

V letošním roce si chtěl Borovan prodloužit platnost svého zbrojního průkazu. Obešel řadu lékařů, aby mu potvrdili zdravotní způsobilost. Spousta z nich odmítla, až jeden, jak se později ukázalo, neatestovaný lékař, ji potvrdil. Policie začala prošetřovat, zda je Borovanova psychická nemoc i nadále slučitelná s jeho držením zbraní a zbrojního průkazu. Platnost jeho zbrojního průkazu následně ukončila. Zbraně měl odevzdat 15. května v jednu hodinu odpoledne.
Tentýž den ráno ale zastřelil Michala Pařízka v podzemních garážích v Praze Záběhlicích. O několik dní později, ještě před dopadením policií, obrátil zbraň proti sobě… 

Rodina Michala je přesvědčená o tom, že policie nepomáhala a nechránila: „Z lidského úhlu pohledu mohu říci, že se dá samozřejmě vždy dělat něco navíc, z profesního mohu konstatovat, že pracovníci odboru vnitřní kontroly v rámci prošetřování celé situace nezjistili žádné fatální pochybení policistů,“ uvedl tiskový mluvčí Krajského ředitelství policie hl. m. Prahy Tomáš Hulan.