„Hubnoucí rukáv“ dostalo v Česku první dítě

Praha - První dítě v Česku dostalo speciální rukáv na hubnutí - takzvaný EndoBarrier. Pomocí něj lidé mohou lépe bojovat s obezitou a cukrovkou. Teď by měl pomoci i chlapci Karlu Prantlovi, který kvůli nezhoubnému nádoru trpí neustálým hladem.

Karla nejdříve bolela hlava, zvracel, nakonec začal i omdlévat. Lékaři nakonec zjistili, že za to může nádor v mozku. Odoperovat nešel celý, chlapec tak musel ještě na ozařování. Problémů se ale nezbavil: Nezhoubný nádor ovlivnil činnost hypofýzy - podvěsku mozkového. Proto Karel trpí neustálým pocitem hladu a žízně. Je schopný vypít i devět litrů tekutin denně. Žízeň zmírňují léky, hlad ale potlačit neumí.

Rodina pět let hledala cestu, jak mu od obezity pomoci. V jeho věku by ho z chirurgů nikdo neoperoval, takže klasické cesty chirurgické léčby pro něj neexistují. Lékaři z IKEMu ale nabídli řešení: Hubnutí má nastartovat speciální rukáv. U dětí se běžně nedává, Karel je tak v Česku první. „Těším se moc, doufám, že mi to pomůže,“ říká. Naděje do nové metody vkládají i jeho rodiče, kteří už jinou šanci neviděli.

Takzvaný EndoBarrier se do těla vpravuje endoskopicky do horní části tenkého střeva, kde se potrava vstřebává. Podle gastroenterologa Marka Beneše by měl Karel zhubnout minimálně polovinu své nadváhy a měl by se naučit jíst po malých porcích.

Protože je Karlovi 14 let, na zákroku se podíleli zdravotníci z pražského Motola, kde jsou na endoskopie u mladých pacientů zvyklí. Karel už je ale téměř dospělý, a tak se zákrok zvládl bez komplikací. Rukáv bude mít v těle několik měsíců, pak ho lékaři zase vyndají.

První dítě v Česku dostalo hubnoucí rukáv (zdroj: ČT24)