Reportéři ČT připomínají rodinný masakr na Šumavě

Vyvraždění rodiny kvůli penězům se sice může zdát jako téma amerického hororu, před více než padesáti lety se ale stejný scénář odehrál na Šumavě. Reportéra Davida Vondráčka s příběhem seznámila ve vlaku mladá dáma. Od té doby se reportér snažil dostat před kameru všechny, kteří si hrůzný večer pamatují. Blízký příbuzný tehdy vyvraždil skoro celou rodinu, která bydlela na samotě. Drama pro silné nervy je výpovědí o síle těch, kteří s traumatem dodnes žijí.

V českých či středoevropských dějinách neeviduje kriminalistika případ, kdy by se uvnitř rodiny odehrála taková situace, která vedla k téměř kompletnímu vyvraždění všech jejích členů. Útok se odehrál v roce 1962 a média o něm měla zakázáno referovat. Osmnáctiletý Rudolf Polák tehdy na pokyn svého otce zastřelil svou těhotnou tetu, dva bratrance a sestřenici, přičemž další sestřenici, bratrance a strýce vážně zranil.

Za motivem stály čistě zištné pohnutky. V osadě Horní Světlá u Českého Krumlova přišel 12. března ke své tetě a strýci zmíněný vrah z ubytovny papírny ve Větřní. Na místo ho poslal otec, despota a tyran, který se podvody marně snažil vydělat peníze. Jeho bratr a vrahův strýc byl však poctivou prací finančně zabezpečen – doma ve skříni měl uložených 60 tisíc. Rudolf Polák měl instrukce, aby pro peníze došel a zabil každého, kdo mu bude stát v cestě.

Otcovou ilegálně drženou armádní pistolí usmrtil většinu lidí, kteří se nacházeli v chalupě. Postřelený strýc však nepozorovaně vyskočil oknem a dobelhal se k sousedům pro pomoc. Útok jako zázrakem přežili šestiletý Martin a osmiletá sestra Šarlota. Zatímco ve Francii zajistí stát těm, co přežili, psychologickou a psychoterapeutickou pomoc, u nás se v šedesátých letech na něco podobného nemyslelo. Přeživší tak dodnes pronásledují běsy.

Jelikož svědci vraždění přežili, usvědčit pachatele bylo snadné. Poprvé v dějinách v doznání pachatele pomohl magnetofon, na který Polákovi pustili svědectví rodiny. Na základě toho se přiznal. Jeho otec byl prohlášen za spoluviníka a oba dva byli odsouzeni k popravě. Stalo se tak v prosinci 1962 a byli poslední, kteří byli v tomto roce takto usmrceni.

Šumavský horor (zdroj: ČT24)
Vydáno pod