Opozici chyběla v Zemanově projevu vize, Dienstbier ho raději nesledoval

Praha – Projev prezidenta Miloše Zemana se s nadšenými reakcemi politiků nesetkal. Podle místopředsedy TOP 09 Miroslava Kalouska v něm chyběla vize, ODS se obává, že Zeman bude svým proslovem dál rozdělovat společnost. Lidovci a ČSSD zase nesouhlasí s kritikou služebního zákona. Premiér Bohuslav Sobotka je ale rád, že Zeman stejně jako vláda klade důraz na ekonomickou diplomacii.

Kalousek od hlavy státu při vánočním poselství očekával vizi pro příští rok: „Z toho jsme neslyšeli vůbec nic. Slyšeli jsme pouze názory pana prezidenta a jeho pohled na to, co se stalo v roce 2014.“ Místopředseda ODS Martin Kupka mohl podle svých slov v projevu souhlasit jen s máločím. Chyběla mu mimo jiné větší sebereflexe hlavy státu a stejně jako TOP 09 i náčrt toho, kam se společnost může ubírat. Závěr projevu podle něj bude společnost znovu spíše rozdělovat.

Spokojený nebyl ani místopředseda komunistů Jiří Dolejš. „Naznačovat, že kritici jsou řvoucí neandrtálci, je paušalizující a připomínání tématu ruské punkové kapely (Pussy Riot) už zavání posedlostí,“ uvedl. Zeman mu nicméně přišel méně provokující než obvykle. Naopak šéf Úsvitu Tomio Okamura projev přivítal. „Obsahově nezbývá než s projevem souhlasit. To je, jako kdyby četl moje myšlenky,“ podotkl. Zeman se jen podle něho mohl více pousmát.

Babiš dal Zemanovi za pravdu při kritice služebního zákona

Vláda dala podle Zemana lidem naději, což podpořilo ekonomický růst. Prezident ocenil i to, že kabinet pomohl rodinám s dětmi, důchodcům a zvýšil minimální mzdu. Jediný rozpor podle něj zůstává v otázce služebního zákona, který už dříve napadl u Ústavního soudu.

Šéf hnutí ANO Andrej Babiš dal prezidentovi při kritice služebního zákona za pravdu. Zákon je podle něj málo otevřený lidem, kteří v politice předtím nepracovali, a konzervuje stav budovaný politickými stranami léta. Při zavádění zákona do praxe proto podle něj bude ještě dost problémů. Svědčí o tom prý i malý zájem o klíčovou pozici náměstka ministra vnitra pro státní službu.

S kritikou služebního zákona naopak nesouhlasí Sobotka a místopředseda lidovců Jan Bartošek. „Naše vláda je po 25 letech první, která měla odvahu a sílu odpolitizování české státní správy prosadit,“ uvedl Sobotka, který ústavní stížnost na služební zákon považuje za zbytečný krok.

Bohuslav Sobotka: „Vítám, že prezident ve svém projevu ocenil vládu za to, že vrátila lidem naději. Chceme lidem vrátit rovněž důvěru ve fungující stát a také politiku, která přece nemusí být jen přehlídkou afér a politických krizí.“

Podle Bartoška vláda u tohoto zákona odvedla velký kus práce a splnila slib, který dala voličům. „Tím, že se lidé zastabilizují ve svých pozicích a nebude je možné jen tak vyhodit, to povede ke stabilizaci a profesionalizaci. Ve státní správě uspějí jen ti schopní a kompetentní,“ řekl České televizi.

Dienstbier Zemana neposlouchal, nechtěl si kazit Vánoce

Šéf sněmovny Jan Hamáček (ČSSD) považuje Zemanův projev za hodně osobní, ale nikterak překvapivý. Chyběl mu nadhled i zmínka o letošním dění ve světě. Hamáčkův stranický kolega a ministr pro legislativu a lidská práva Jiří Dienstbier Zemanův projev naopak vůbec nesledoval: „Nehodlám si kazit Vánoce poslechem takto pokleslého žánru.“