Zeman pozval Putina do Česka, má si zde připomenout výročí Osvětimi

Praha - Prezident Miloš Zeman pozval na leden do České republiky představitele čtyř vítězných mocností druhé světové války, mezi nimi i ruského prezidenta Vladimira Putina. To potvrdil mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček. Zeman podle něj státníky pozval na připomínku 70. výročí osvobození nacistického koncentračního tábora v polské Osvětimi, které připadá na 27. leden. „Je to příležitost připomenout si oběti holocaustu a osvobození tohoto vyhlazovacího tábora. Nerad bych to spojoval se současným zahraničně politickým děním,“ řekl Ovčáček.

Zda se hlavy USA, Ruska, Velké Británie a Francie akce zúčastní, nemá Hrad podle Ovčáčka zatím potvrzeno. „Jde o mezinárodní připomínku holocaustu. V České republice budou tuto připomínku organizovat významné židovské organizace. Je ale logické, že hlavy vítězných mocností druhé světové války musí pozvat prezident republiky,“ uvedl Ovčáček.

Podle Federace židovských obcí v ČR akci pořádá Evropský židovský kongres. Kreml podle ČRo potvrdil, že pozvánku dostal, zabývat se jí ale bude později. Tajemník Federace židovských obcí Tomáš Kraus upozornil, že tato akce byla plánována již před vyostřením situace na Ukrajině nebo před anexí Krymu. „V Osvětimi bude dán prostor především přeživším, zatímco ta politická část se přesunula k nám,“ upřesnil. Podle Federace židovských obcí jsou do ČR pozváni také vrcholní představitelé Ukrajiny, Izraele, Maďarska, Slovenska, Polska a ostatních sousedních zemí.

Na příští rok připadá 70 let od osvobození nacistických koncentračních táborů a 70 let od konce druhé světové války. Připomínka osvobození Osvětimi se 27. ledna uskuteční i na místě bývalého vyhlazovacího tábora, kde zahynulo přes milion lidí převážně židovského původu. Polští organizátoři na plánované připomínce očekávají několik tisíc účastníků včetně přeživších holocaustu a představitelů řady států.

Zeman je vždy připraven k dialogu, upozornil Ovčáček

„Pan prezident je vždy připraven k dialogu se svými odpůrci. Albertov takovou výměnu názorů bohužel neumožňoval, křik totiž není argument,“ poukázal Ovčáček na situaci, kdy při včerejším Zemanově vystoupení na Albertově lidé pískali, vyzývali hlavu státu k odstoupení a poté začali házet vajíčka a jiné předměty (čtěte zde).

Prezidentovy výroky nalezly při vzpomínkách na 25 let od událostí, které vedly k pádu komunismu v Československu, širokou odezvu nejenom při slavnosti na Albertově. Na Národní třídě tisíce lidí Zemanovi symbolicky vystavily červenou kartu (více čtěte zde). „Pasovat se do role rozhodčího nemůže fanoušek ve fotbale, červené nebo zelené karty vydávají voliči ve volbách,“ domnívá se Ovčáček.

Vydáno pod