Jak se změní Senát? V superdebatě ČT diskutují špičky politických stran

Praha – Volby změní třetinu Senátu. Jaký bude nový poměr sil v horní komoře? V superdebatě ČT diskutují předsedové těch politických stran, které byly v prvním kole nejúspěšnější. Kromě diskuse hostů můžete na webu ČT24 na speciální stránce sledovat i záběry ze sálu: Komentovat debatu můžete na sociální síti twitter s hashtagem #volby2014.

Havní hosté superdebaty:

  • Bohuslav Sobotka (ČSSD), premiér, předseda strany
    Andrej Babiš (ANO), vicepremiér, předseda hnutí, ministr financí

    Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL), vicepremiér, předseda strany

    Petr Fiala (ODS), předseda strany

    Karel Schwarzenberg (TOP09/STAN), předseda strany

Do diskuse během večera vstoupí i místopředsedové zmíněných stran a hnutí. Ti budou s diváky a také mezi sebou komunikovat na sociálních sítích. Na twitteru jde o hashtag  #volby2014. Tuto diskusi můžete sledovat na speciální webové stránce.

Na Twitteru budou divákům k dispozici:

  • Milan Chovanec, místopředseda ČSSD, ministr vnitra
  • Jaroslav Faltýnek, člen předsednictva, předseda poslaneckého klubu hnutí ANO
  • Marian Jurečka, 1. místopředseda KDU-ČSL, ministr zemědělství
  • Marek Ženíšek, místopředseda TOP09/STAN
  • Martin Kupka, místopředseda ODS

První kolo senátních voleb má už Česko za sebou. Převahu v něm získala ČSSD, která má v druhém kole 19 kandidátů. Navíc v 11 obvodech první kolo vyhrála. „Sociální demokracie uspěla v prvním kole senátních voleb, nicméně co je velmi důležité, je to, že se rozhoduje až v kole druhém,“ podotkl předseda ČSSD Bohuslav Sobotka. Úspěch, jaký strana slavila před šesti lety, ale nezopakuje. Tehdy získala 23 z 27 senátorských křesel a v horní komoře měla sama většinu - 41 křesel z 81. Tu sice neudrží, ale velmi pravděpodobně ji budou mít vládní strany společně. „Udržení senátní většiny podpoří stabilitu vlády a zlepší její fungování,“ dodal Sobotka.

ANO může jenom získat

Úspěch v prvním kole senátních voleb zaznamenalo i hnutí ANO - souboj o Senát svede v sobotu devět jejich kandidátů. „Můžeme říct, že jsme uspěli. Naši kandidáti měli těžkou pozici, protože samozřejmě ČSSD je velice silná, má vlastně dva členy vlády, předseda Senátu je z ČSSD,“ reagoval předseda ANO Andrej Babiš, jehož strana v Senátu dosud žádné křeslo nemá. „Proti ČSSD, která má v Senátu většinu a jejíž kandidáti jsou známější, jsme to měli hodně těžké. Moc děkujeme voličům,“ dodal Babiš.

I třetí koaliční strana - lidovci - slavila. V druhém kole mohou získat 8 senátorů, další 3 pak ve spolupráci se Stranou zelených. „Potvrdilo se, že KDU-ČSL je pevně zakořeněná, že má sílu,“ poznamenal předseda lidovců Pavel Bělobrádek. Koaliční úspěch tak kazí jen fakt, že hned ve dvanácti obvodech se proti sobě postaví právě kandidáti vládních stran. 

Volební lístky do druhého kola senátních voleb voliči dostanou až ve volebních místnostech. 

ODS může posílit

Posílit svou pozici v Senátu může ODS. Obhajovala jen 3 pražské mandáty, ve druhém kole má přitom 7 svých lidí. S TOP 09 se domluvili na podpoře kandidátů. „Jsou to všechno výjimečné osobnosti, za které ručíme,“ uvádí místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek. „Moje doporučení je jednoznačné: ať naši voliči podpoří kandidáty TOP 09. Je to v zájmu toho, abychom levicovou většinu v Senátu oslabili,“ uvedl předseda ODS Petr Fiala. Podobně zareagoval i Kalousek: „Na základě dohody s ODS o společném postupu v senátních volbách prosíme naše voliče, aby podpořili ve druhém kole všechny kandidáty ODS.“ TOP 09 ale vyzvala i k podpoře ČSSD tam, kde se střetne s hnutím ANO.

Jaké v horní komoře v současnosti fungují kluby?

  • ČSSD: 41 členů
  • ODS: 15 členů
  • KDU-ČSL a nezávislí: 6 členů
  • SPO+KSČM+Severočech: 6 členů
  • Starostové a Ostravak: 5 členů
  • Nezařazení: 7 členů