Babiš chce volit i elektronicky, Sobotka oceňuje výsledek proevropských stran

Praha – Zisk čtyř mandátů pro ČSSD v eurovolbách je podle premiéra a šéfa strany Bohuslava Sobotky realistickým výsledkem za nízké volební účasti. Právě ta podle něj stranu „porazila“. Premiér ocenil umístění trojice proevropských stran na prvních místech. Šéf vítězného hnutí ANO Andrej Babiš vyjádřil znepokojení nad tím, že se v Česku jako jediné zemi volí dva dny. V rozhovoru pro ČT řekl, že tento zvyk hodlá změnit. Zároveň by rád, aby se v budoucnu mohlo volit i elektronicky.

„Vadí mi, že jsme jediná země v Evropě, kde se volí dva dny, vadí mi, že to stojí 500 milionů. Proč by nemohli občané volit elektronicky, mladá generace by určitě tento nápad uvítala,“ řekl v rozhovoru pro ČT Babiš. 

Výsledek hlasování podle Sobotky pomůže Česku při jednáních s Evropskou unií. Za důležité také považuje, že uspěly všechny tři vládní strany. „Čtyři mandáty pro sociální demokracii je realistický výsledek v okamžiku, kdy byla extrémně nízká volební účast,“ řekl novinářům Sobotka. K volebním urnám přišlo pouze 18,2 procenta voličů, tedy nejméně z celostátních voleb v historii ČR a po Slovensku nejméně ze všech zemí osmadvacítky. 

Sobotka, který dříve hovořil o tom, že by si strana chtěla udržet sedm europoslanců, věřil, že křesel uhájí více. „Nicméně to, co nás porazilo, je nízká volební účast,“ podotkl. Vysvětluje si ji tím, že voliči ČSSD prý neměli příliš velkou motivaci, aby šli k volbám. 

Za dobré má Sobotka to, že 15 z 21 českých mandátů získaly strany, které se pozitivně staví k evropské integraci, na rozdíl od některých dalších evropských zemí, kde uspěli nacionalisté. Eurovolby těsně vyhrálo hnutí ANO, ale získalo čtyři mandáty stejně jako ČSSD a TOP 09. KSČM a KDU-ČSL mají po třech mandátech, ODS dva a Svobodní jeden.

Vydáno pod