Týrané děti pocházejí nejčastěji z neúplných rodin, ukázala studie

Praha – Tři pětiny zneužívaných dětí pochází z neúplných rodin. Vyplývá to z dat z výkazu o sociálně právní ochraně dětí ministerstva práce. Celkem se sociální pracovníci loni zabývali případy 7 527 týraných a zanedbávaných dětí, z nichž devět krutému zacházení rodiny podlehlo. Téměř dvě stovky pak se svými zraněními skončily v nemocnici.

Čísla sice vypadají hrozivě, od loňského roku se ale výrazně nezměnila. Počet týraných dětí nicméně skokově stoupal v předchozích letech a současný stav je oproti roku 2006 téměř pětinásobný. Tehdy sociální pracovnice a pracovníci řešili jen 1 620 případů.

Jestli se zhoršila situace v rodinách, ale není jisté. Lidé jsou díky osvětě ke svému okolí vnímavější a dokáží týrání dětí lépe rozeznat. Navíc většinu případů nahlásí školy. „Je to velmi dobře. Právě učitelé mají dost možností problém zjistit. Vidí, zda je dítě smutné či zda má modřiny,“ chválí přístup vyučujících ředitelka Nadace Naše dítě Zuzana Baudyšová.

Počet týraných, zanedbávaných a zneužívaných dětí
Zdroj: ČT24

Náhradní otec či matka mohou dítěti přivodit trauma

Zarážející je také skutečnost, že tři pětiny těchto chlapců a děvčat žily v neúplných rodinách či v rodinách s novým rodičem. Na děti negativně dopadá především rozvod rodičů a přítomnost nových členů rodiny. Děti jsou pak často terčem sporů a tahanic. „Počet týraných, zneužívaných a zanedbávaných dětí z těchto rodin je proti úplným rodinám téměř dvojnásobný. Do hry tu vstupuje náhradní otec či matka,“ podotkla Baudyšová.

Právě na rozpadající se rodiny chce nadace nyní zaměřit svou pozornost a nabídnout jim své služby. Partnerům, kteří se rozcházejí, chce poskytovat mediaci a případně i psychoterapii. „Když spolu nejsou dospělí schopni komunikovat, je to negativní tlak na dítě,“ dodala Baudyšová.

TK Nadace Naše dítě (zdroj: ČT24)
Vydáno pod