Němcová neskrývá zklamání, není to fér

Olomouc - Šéfem ODS se stal Petr Fiala, s velkým odstupem za ním skončila první dáma ODS MIroslava Němcová. Nový předseda Němcové po svém zvolení poděkoval za to, že v těžkých dobách byla připravena reprezentovat ODS a přijala funkci lídra do voleb: „Tak si myslím, že za to, jak statečně se za ODS bila, za to ji patří také naše velké poděkování,“ řekl v projevu po svém zvolení. Na bývalé šéfce sněmovny bylo poté, co neuspěla v boji o vedení ODS, znát zklamání. Žena, která stranu na podzim vedla do předčasných voleb, obdržela jen 66 hlasů, zatímco Fialovi dalo hlas 437 delegátů. V rozhovoru pro Novinky.cz uvedla, že výsledek nepovažuje za férový vzhledem k tomu, co pro ODS udělala.

Němcová sice podle svých slov čekala, že to tak dopadne, ale vyrovnaná s tím není. Výsledek přisuzuje panice uvnitř ODS: „Byla snaha zvolit do čela ODS někoho, kdo není spojen s její historií, a tudíž to špatné mu nelze předhazovat,“ uvedla Němcová v rozhovoru pro iDNES.cz, která kandidovala i přesto, že neobdržela ani jednu nominaci v regionech. Ve svém projevu ale poukázala na to, že voliči jí dali 27 tisíc preferenčních hlasů, v nichž vidí obrovský kredit, a navíc všichni politici ODS ji znají.

Němcová se dívala do minulosti

Podle Němcové musí ODS plnohodnotně přijmout svou opoziční roli. Veřejnost podle ní nezajímá, kolik bude mít strana místopředsedů nebo členů výkonné rady. „Veřejnost ale zajímá, jestli se nám podaří přetrhat poslední nitky klientelistických vazeb a zda nebudeme mít kostlivce ve skříni,“ upozornila ve svém projevu, v němž se vrátila i k vyrovnání s minulostí. Podle ní došlo v poslední době k určité změně režimu. „Mění se postavení prezidenta, dochází k oslabení demokratické politiky, kdy se do popředí dostávají antisystémová podnikatelská hnutí. Proti celému polistopadovému vývoji je veden zásadní útok. ÚSTR je paralyzován. Spolupráce s StB již není vnímána jako kariérní překážka v politice,“ připomněla Němcová. Politolog Tomáš Lebeda soudí, že Němcová již dopředu cítila, že se předsedkyní nestane. „Ten projev působil skoro jako rozloučení než jako vážně míněná kandidatura,“ uvedl.

Petrovi Fialovi po jeho nominačním projevu teskali někteří delegáti dokonce ve stoje. Ve svém vystoupení vyzval k jednotě a regeneraci strany: „Skutečná morální obnova nebude tehdy, když budeme ukazovat na druhé, ale až začneme každý sám u sebe,“ řekl. Naopak projev Edvarda Kožušníka nechal delegáty v sále zcela chladnými, někteří delegáti dokonce během něj kroutili hlavou. 

Bude Fiala česká Thatcherová? 

Petr Fiala nabídl delegátům své schopnosti. Řekl, že umí řídit instituce, nebojí se riskovat a umí lidi přesvědčit. Vyzval k jednotnosti strany, podle něj by neměla své členy dělit na staré a nové. Požádal o silný mandát, aby mohl s obnovou strany začít co nejdříve. V projevu mnohokrát přerušovaném potleskem Fiala řekl, že se jej v poslední době lidé často ptají, proč chce na předsedu ODS kandidovat: „Jdu do toho, protože vím, že věci můžeme měnit, jen když budeme sami aktivní,“ uvedl. Zastavení úpadku strany, která v podzimních sněmovních volbách získala jen 7,7 procenta hlasů, vidí v obnovení důvěry voličů. 

„Margaret Thatcherová byla také ministryní školství jako já a po prohraných volbách byla zvolena předsedkyní strany ve stejném věku jako já. Takže se nemáte čeho bát,“ rozesmál přítomné v sále Fiala.

Skutečná obnova strany podle Fialy nezačne, dokud budou její členové stále svalovat vinu na ostatní, ale tehdy, kdy každý začne sám u sebe. Podle Fialy má strana jen jeden pokus. „Nesmí to být my a oni, dobrá a špatná ODS. My všichni jsme ODS, my všichni máme odpovědnost za ODS a jedině tak dokážeme ODS obnovit,“ řekl Fiala. Projev kandidáta, který do strany vstoupil teprve loni, ocenili delegáti na závěr ovacemi vestoje. 

Kožušník: ODS je nepojízdný vlak na odstavené koleji 

Europoslanec Kožušník delegáty vyzval, aby na nynějším kongresu zvolili krizové vedení, které by v červnu svolalo nový kongres. Ten by měl podle něj představit nezbytnou strategii, jak pro několikeré další volby, tak pro účinnou opoziční práci ve sněmovně. V kritickém projevu poukázal na absenci tradičních účastníků kongresů strany i na to, že politická diskuse byla proti tradici odložena až po volbě vedení. „Máme snad z něčeho strach? Bojíme se slyšet hořkou pravdu, chceme si nadále lhát do kapsy?“ ptal se Kožušník. 

Kandidát na předsedu strany přirovnal ODS k nepojízdnému vlaku na odstavné koleji, do kterého zatéká. Nedá se z něj podle něj ani přestoupit, neboť ostatní vlaky u něj ani nepřibrzďují. „Situaci, ve které se dnes nacházíme, jsme si zavinili jenom my sami. A to proto, že jsme neslyšeli nebo nechtěli slyšet vzkazy našich bývalých předsedů, kteří zde dnes s námi bohužel nesedí. A že těch výzev k zatažení záchranné brzdy jsme v posledních letech slyšeli požehnaně,“ uvedl Kožušník. 

ODS poprvé volí své vedení již v sobotu, doposud vždy prvně vedla diskuse a až poté přišla řada na nové vedení. Podle komentátora Hospodářských novin Jindřicha Šídla zřejmě chce mít všechno vyřízeno dopředu a až pak se bavit o stanovách. „Kongresy měly tradici, kdy byla malá noc z pátka na sobotu, pak velká a pak se volilo,“ vysvětlil Šídlo ve Speciálu ČT24 a připomněl, že v době zrodu ODS si strana vystačila s dvěma místopředsedy, dnes má čtyři a ještě 1. místopředsedu. A kdo se dnes stane čtvrtým místopředsedou je z hlediska veřejnosti celkem jedno, dodal.