Schwarzenberg: Jdeme správným směrem, budeme hájit demokracii

Praha – Ztráta čtvrtiny voličů v letošních volbách do sněmovny byla pro TOP 09 bolestná, přiznal ve svém projevu na stranickém sněmu stávající předseda Karel Schwarzenberg. Stranu to podle něj ale i tak zocelilo a on sám ji vůči ostatním považuje za největší hrozbu. Neúspěšný finalista letošní prezidentské volby ve své řeči hlavně rekapituloval působení TOP 09 a vyjádřil potěšení nad tím, že stranu ve velké míře podporují mladí lidé. Dodal, že na svá bedra vzali úkol chránit parlamentní demokracii a demokracii vůbec. Na závěr podotkl, že by v zítřejší volbě na postu místopředsedy rád viděl Tomáše Hudečka.

Projev předsedy strany Karla Schwarzenberga (zdroj: ČT24)

Podle Schwarzenberga se TOP 09 díky své aktuální působnosti v opozici dostala do nové fáze vývoje. Přiznal, že v bývalé koalici dělala strana chyby, což byl také důvod, proč ve volbách nezvítězila. Zároveň ale podotkl, že na rozdíl od ostatních partají se jim vyhnula rozhádanost a vnitřní konflikty.

Dle jeho názoru se někteří voliči odklonili za Úsvitem přímé demokracie Tomia Okamury či za hnutím ANO Andreje Babiše také kvůli nevoli se seškrtáváním financí čí kvůli příliš drastickému šetření. Někteří si prý naivně mysleli, že se jich šetření nedotkne, a když se tak stalo, nelíbilo se jim to. „Sice poctivě pracujeme, ale zázraky neumíme,“ řekl Schwarzenberg. Svůj podíl na odklonu k ANO a k Úsvitu mělo i obecné nadšení z nových stran a touha dát jim šanci a vyzkoušet jejich politiku. „Plané sliby se ale často prokáží jako podlost,“ varoval.

Nové vedení si TOP 09 zvolí zítra, výrazné změny se však nečekají. Křesla by měli podle odhadů obhájit Kalousek se Schwarzenbergem, který se nechal slyšet, že by na místopředsednickém postu rád viděl pražského primátora Hudečka. „Dle mého názoru by se měl do předsednictva dostat vzhledem k silné pozici a výsledku, který měl, primátor města Prahy,“ řekl. Horší pozici ve volbách budou mít podle něj ti, kteří už nejsou ve Sněmovně. „Ale já se do toho nebudu míchat. Je to na sněmu, aby si své lidi zvolil,“dodal Schwarzenberg. Hudeček novinářům řekl, že nominaci neodmítne a Schwarzenbergovy podpory si váží. „Myslím, že poté, co krajský sněm vyjádřil mou nominaci na místopředsedu, je mou povinností tuto kandidaturu zvednout a ve svém projevu odůvodnit, proč by strana měla mít ve vedení i pražského primátora,“ prohlásil doslova.

Předseda poděkoval všem voličům, kteří TOP 09 odevzdali své hlasy. Fakt, že stranu volili z větší části mladí lidé, podle jeho slov dokazuje, že se ve své politice ubírají správným směrem. „Neznamená to ale, že máme pro příští rok garantovaný vzestup,“ dodal. „Bude to velmi tvrdý boj,“ uzavřel a posléze doplnil, že úkol bránit parlamentní demokracii připadl právě jim.

V závěru svého zhruba desetiminutového projevu Schwarzenberg uvítal diplomaty z cizích zemí a vyjádřil sympatie ke Slovensku, s nímž by se Česko mělo více semknout. Za příklad a inspiraci naproti tomu označil Německo, od kterého se „můžeme lecčemu naučit“.

Místopředsedkyně ODS Miroslava Němcová, která se sněmu účastní jako host, nabídla TOP 09 spolupráci v senátních volbách příští rok. Schwarzenberg reagoval příznivě a prohlásil, že je připraven na velmi úzkou spolupráci. Podle prvního místopředsedy TOP 09 Miroslava Kalouska ale kooperace není možná pro volby do Evropského parlamentu, pro které strany nemají stejný program.

Vydáno pod