Za objev přírodních pesticidů dostal Českou hlavu

Praha – Mšice, svilušky, plísně a padlí jsou nepřáteli každého zahrádkáře. Zlaté české ruce na ně neplatí, česká hlava ovšem ano. Roman Pavela objevil, že na ně funguje nejen chemie, ale postřik z extraktu z indické léčivé rostliny. Díky tomu se stal laureátem letošní ceny Česká hlava v kategorii Cena Ministra životního prostředí ČR.

„Hledám nové látky z rostlin, takže jezdím po světě, sbírám kytičky, extrahuju je a následně je zkoušíme proti chorobám a škůdcům,“ popsal Roman Pavela z Výzkumného ústavu rostlinné výroby. Pavela rostliny zkoumá už léta. Látky, které škodlivý hmyz zabíjejí nebo alespoň odpuzují, jsou podle něj přítomny i v místních rostlinách. „Nejúčinnější byly rostliny routa vonná, saturejka zahradní a levandule lékařská,“ uvedl. 

Doktor Pavela položil základ pro opravdové ekologické zemědělství. Díky tomuto počinu vzniklo v Česku nové výrobní odvětví – výroba botanických pesticidů. Přípravek Romana Pavely si tak mohou zahrádkáři koupit. Dostat další objevy českých hlav do praxe se ale moc nedaří.

Například předloni bylo na 2 000 aktivních českých patentů uzavřeno jen 146 smluv. „Příjmy z licenčních poplatků činily 1,5 miliardy, což je hezké číslo, ale 96 procent tvoří příjmy z patentů profesora Holého,“ uvedl předseda organizačního výboru Česká hlava Václav Marek. Podle organizátorů České hlavy situaci snad změní mladá generace vědců, kteří se stále víc prosazují i ve světě.  

image_522694
Zdroj: ČT24

Doktor Pavela se věnuje výzkumu biologicky aktivních látek, především ve vztahu k agrochemikáliím. Agrochemikálie jsou ve většině případů zastoupeny syntetickými pesticidy, které však mnohdy zahubí kromě škůdce i další organismy. Syntetické pesticidy mohou poškodit i zdraví člověka. Česká hlava je zatím největší ocenění, které Roman Pavela za svoji vědeckou práci získal. Sám ale říká, že každý dopis od zahrádkáře, že jeho postřiky fungují, ho možná potěší víc.

Ceny pro nejlepší vědce a výzkumníky letos získalo šest mužů, jedna žena a jedna firma. Projekt Česká hlava, podporující badatelskou a technickou inteligenci, funguje už 12 let. Její držitele vybírala odborná porota ze 150 návrhů.

Roman Pavela se stal laureátem ceny Česká hlava (zdroj: ČT24)