Projekt Knihovny Václava Havla se musí změnit, aby se mohlo dál stavět

Projekt Knihovny Václava Havla byl pozastaven (zdroj: ČT24)

Pražský Městský soud zrušil územní rozhodnutí i další dokument, který umožnil v objektu domu na Loretánském náměstí výrazně zmenšit plochu pro byty. Právě zde ale už několik let vzniká Knihovna Václava Havla. Potvrzení přišlo i od nejvyšší správní instance. Investor verdikt respektuje, knihovny se ale vzdát nechce.

V domě na Hradčanech, kde vznikala Knihovna Václava Havla, je Bohumil Vejtasa posledním nájemníkem. Všichni ostatní se už dávno odstěhovali. On to odmítá. „Domov, kterému jsem věnoval 40 let života a práce, který jsem postavil vlastníma rukama, vlast a děti nejsou na prodej,“ říká Vejtasa.

Původní vchod je zavřený. Do opuštěného domu tak chodí jiným. Původně tady s ním bydlelo 18 rodin. Pak dům koupil Zdeněk Bakala s plánem vybudovat zde Knihovnu Václava Havla. To bylo v roce 2011. Pak začaly práce, ty ale dodnes neskočily.

„Je to taková patová situace, kdy tam téměř žádné stavební práce neprobíhají,“ konstatuje šéf pražských památkářů Ondřej Šefců.

Rozestavěná Knihovna Václava Havla
Zdroj: ČT24

A teď je jasné, že práce v nejbližší době nepokročí. Soud zrušil výjimku pražského – ten předtím povolil, aby v domě převládl podíl nebytových prostorů nad byty. „Tato úprava byla z našeho pohledu účelová a nezákonně provedená,“ vysvětluje mluvčí Městského soudu v Praze Markéta Puci.

Podle mluvčího pražského magistrátu Víta Hoffmana buď musí nyní projekt doznat značných úprav, a nebo musí dojít ke změně územního plánu. Majitel tak má vše vrátit do původního stavu – plocha k bydlení musí být opět sedmdesát procent.

Ivestor se zatím původního plánu na knihovnu nevzdává

Mediální zástupce Zdeňka Bakaly Vladimír Bystrov míní, že rozsudek má význam v tom, že již dříve získaná rozhodnutí, která byla podkladem pro územní rozhodnutí, byla retroaktivně zrušena a je třeba o ně usilovat znovu.

Investor se však plánu vybudovat knihovnu Václava Havla v domě nevzdává. To může trvat další roky. Památkáři ale upozorňují na to, že dům, který se nepoužívá, mezitím chátrá.