Do VZP naleje stát ještě letos 1,5 miliardy

Praha - Všeobecná zdravotní pojišťovna dostane ještě letos od státu půjčku ve výši 1,5 miliardy. V Otázkách Václava Moravce to potvrdil ministr zdravotnictví v demisi Martin Holcát. Pojišťovna peníze potřebuje pro svoji ekonomickou stabilizaci, očekává se, že ke konci roku bude ve ztrátě kolem 5,6 miliardy korun. Odbory chtějí, aby VZP dostala od státu bezúročnou půjčku ve výši tří miliard.

„My jsme se dohodli zatím na miliardě a půl. Musí to být do listopadu realizováno. Musí to schválit vláda, která s tím ale souhlasí. Dál budeme hledat ještě miliardu,“ řekl v OVM Martin Holcát.

Je to umění možného

„Já jsem přesvědčen, že je to umění možného. Během pár měsíců není možno sanovat zdravotnictví, které se po určitý čas propadalo. Neexistuje jednoduchý mechanismus (snížení počtu lůžek, větší připlácení pacientů), je potřeba komplexní opatření. To, co pan ministr mohl udělat, udělal,“ doplnil exministr zdravotnictví Tomáš Julínek.

Otázky Václava Moravce (zdroj: ČT24)

Uplynulý měsíc varoval krizový štáb nemocnic, odborů a pacientů před hrozbou finančního zhroucení minimálně třetiny nemocnic. Jeho zástupci se kvůli tomu sešli s premiérem v demisi Jiřím Rusnokem nad požadavkem dostat ještě letos více peněz do nemocnic. Se stejným apelem se pak přidali i soukromí lékaři, půjčka by měla zabránit zpožďování plateb za péči.

VZP žádá o 2,5 miliardy, protože právě tolik jí bude ke konci roku chybět. Ve zdravotním pojištění se očekává na konci roku schodek osm až deset miliard, celkem resort spotřebuje 290 miliard. Navýšení odvodů státu za děti či důchodce 4,7 miliardy očekávaný schodek pokryje jen zčásti.