Pražští politici napříč stranami čelí trestnímu oznámení kvůli pozemkům

Praha - Pražský magistrát podává trestní oznámení na 22 lidí z vedení někdejší pražské akciové společnosti TCP Vidoule. Údajně prodávali městské pozemky za nevýhodné ceny. Podle auditu se škoda pohybuje ve stovkách milionů korun. Trestní oznámení míří například proti bývalému starostovi Prahy 5 Milanu Jančíkovi (dříve ODS) nebo starostovi Prahy 13 Davidu Vodrážkovi (ODS). Týká se ale i dalších politiků napříč politickými stranami včetně ČSSD nebo KSČM.

Dvaadvacet lidí je podezřelých z toho, že dopustili, aby firma prodávala městské pozemky na Vidouli a ve Stodůlkách za třetinu běžné ceny. Právní zástupce magistrátu Jan Žák odhadl škodu na 346 milionů korun. Během deseti let bylo podle něj takto uzavřeno 34 smluv. Pod většinou z nich je podepsaný právě Jančík a také Zdeněk Kovařík. Svým jednáním se údajně mohli dopustit porušení povinnosti při správě cizího majetku.

Podle primátora Tomáše Hudečka (TOP 09) byly pozemky v průběhu let 2000 až 2010 prodávány za zlomek tržní ceny, a to především společnosti Skanska, která na nich postavila bytový projekt. „Není mojí rolí zjišťovat, zda škoda byla způsobena vlastní realizací dobře míněného projektu, nebo zda společnost byla už s tímto nekalým cílem založena,“ uvedl primátor.

Akciová společnost TCP Vidoule, která se před dvěma lety přejmenovala na Rozvojové projekty Praha, v minulosti vznikla kvůli projektu rezidenční čtvrti Botanica Vidoule v Praze 5. Praha prostřednictvím firmy vložila do projektu městské pozemky v hodnotě 440 milionů korun. Vedení Rozvojových projektů Praha si kvůli tomu nechalo loni na podzim zpracovat hloubkový forenzní audit. Nyní podalo trestní oznámení na někdejší členy představenstva a dozorčí rady.

David Vodrážka (ODS)
Zdroj: ČT24

Oslovení politici ale obvinění odmítají. O podaném trestním oznámení prý navíc nemají žádné informace. Kovařík poznamenal, že auditor se na něj jako na bývalého předsedu představenstva neobrátil. Domnívá se, že rozdíl mezi cenami pozemků vyplývá z toho, že prodejní cena byla stanovena za parcely, které nebyly vybaveny sítěmi. Inženýrské sítě pak prý na své náklady vybudovala Skanska a tím se cena pozemků zvýšila.

Jančík už ve středu řekl, že se s blížícími volbami dá očekávat, že na sebe politici budou podávat trestní oznámení. „Základní smlouva“ byla podle něj navíc podepsána v roce 2001 a další kroky orgánů TCP Vidoule se řídily její dikcí. On sám byl v představenstvu až od roku 2003. „Mohu k tomu jenom říct, že začala předvolební kampaň TOP 09. Nevycházím z úžasu,“ reagoval i bývalý radní pro kulturu Ondřej Pecha (ODS). „Vzhledem k tomu, že je před volbami, tak mě to nepřekvapuje,“ dodal Vodrážka.

„Nemám povědomí o tom, že by se v době, když jsem tam byl, rozhodovalo o prodeji nějakých pozemků,“ prohlásil bývalý zastupitel hlavního města Viktor Pázler (KSČM). Informace, že je na seznamu lidí, na které bylo podáno trestní oznámení, ho překvapila. Stejně reagoval i senátor Miroslav Škaloud (ODS). „Vůbec si nejsem vědom, že bych se podílel na nějakém prodeji pozemků,“ řekl s tím, že ve společnosti působil v letech 2000 až 2003.

Seznam osob uvedených v trestním oznámení jako podezřelí:

  1. Zdeněk Kovařík
  2. Miroslav Škaloud
  3. Bohumil Mach
  4. Slavoj Vrbický
  5. Jan Gregor
  6. Miloš Máša
  7. Milan Jančík
  8. František Hoffman
  9. Jan Choděra
  10. Karel Matouš
  11. Ondřej Pecha
  12. Jaroslav Kafka
  13. Vladislav Mareček
  14. Martina Šandová
  15. Petr Holík
  16. Vladimír Říha
  17. Zdeněk Trojan
  18. David Vodrážka
  19. Michaela Kozlová
  20. Vítězslav Jaroš
  21. Viktor Pázler
  22. Tomáš Chvála

Zdroj: Magistrát hlavního města Prahy