ČSSD jde do voleb s transparentním účtem a Sobotkou jako lídrem

Praha – Představitelé ČSSD dnes po jednání předsednictva oznámili, že volebním lídrem sociální demokracie v předčasných volbách bude dosavadní stranický šéf Bohuslav Sobotka. Sociální demokracie chce také vůbec poprvé ve volební kampani využívat transparentní účet. Zároveň strana oznámila jména volebních lídrů v jednotlivých krajích.

Sociální demokracie chce ve volbách použít transparentní účet. „Použijeme maximálně transparentní metodu informování veřejnosti o struktuře nákladů, které ČSSD bude během kampaně realizovat,“ oznámil Bohuslav Sobotka. 

Účet chce ČSSD otevřít ihned poté, co sněmovna schválí návrh na své rozpuštění. Podle ústavy ji pak prezident republiky rozpustí. Příjmy i výdaje volebního týmu bude prý pravidelně kontrolovat auditor. „Tato kontrola se samozřejmě vztahuje i na všechny přijaté dary, a to nejen pro účely volební kampaně,“ uvedl Sobotka. Zatímco v prezidentských volbách ukládal použití transparentního účtu zákon, v případě voleb do Poslanecké sněmovny tomu tak není. Vláda Petra Nečase sice připravovala nový zákon o financování politických stran, který by s takovým opatřením počítal, ten ale nestihl sněmovnou projít.

ČSSD chce předčasné volby
Zdroj: ČT24/Jan Langer

Dosavadní šéf ČSSD Sobotka bude kandidátem na premiéra a hlavním volebním lídrem ČSSD. Dříve se přitom spekulovalo o tom, že kandidátem na premiéra by se mohl stát i jeho oponent, první místopředseda ČSSD a jihomoravský hejtman Michal Hašek. 

Vedení strany zároveň zveřejnilo návrhy volebních lídrů v jednotlivých krajích, ty ale ještě musí schválit krajské výbory. V Královéhradeckém kraji předsednictvo navrhuje dva kandidáty, z nichž místní vedení vybere jednoho. Do konce příštího týdne by tak sociální demokraté chtěli mít kandidátky do voleb kompletní.

Volební lídři ČSSD v jednotlivých krajích

  • Praha – Jaroslav Zavadil, předseda ČMKOS, v čele odborů má Zavadil příští rok skončit
  • Středočeský kraj – Jan Hamáček, místopředseda sněmovny, stínový ministr obrany
  • Jihočeský kraj - Jiří Zimola, hejtman
  • Plzeňský kraj – Milan Chovanec, hejtman
  • Karlovarský kraj – Josef Novotný, hejtman
  • Ústecký kraj – Jaroslav Foldyna, poslanec
  • Liberecký kraj – Pavel Ploc, poslanec
  • Královéhradecký kraj – Hana Orgoníková (poslankyně), Jan Birke (starosta Náchoda)
  • Pardubický kraj– Ladislav Effenberk, starosta Holic na Pardubicku
  • Vysočina – Jiří Běhounek, hejtman
  • Jihomoravský kraj – Bohuslav Sobotka, předseda ČSSD
  • Olomoucký kraj – Roman Váňa, místopředseda poslaneckého klubu
  • Zlínský kraj – Antonín Seďa, poslanec
  • Moravskoslezský kraj – Lubomír Zaorálek, místopředseda sněmovny, stínový ministr zahraničí

ČSSD zvažuje jednobarevnou vládu

Pokud získá ČSSD ve sněmovních volbách víc než třetinu hlasů, bude zvažovat sestavení jednobarevné vlády, prohlásil dnes také předseda strany Bohuslav Sobotka. Jednobarevný kabinet by podle Sobotky sociální demokraté sestavili pouze v případě, že by získali od voličů v případných předčasných volbách silný mandát. „Pokud sociální demokracie přemýšlí o variantě jednobarevné vlády, mohla by ji sestavit pouze v situaci, kdyby dostala zřetelně silný mandát od voličů, a ten já vidím v rovině minimálně třetiny hlasů,“ prohlásil Sobotka. Jednobarevný kabinet by se prý opíral o podporu jedné či více politických stran. 

Prezident Miloš Zeman dnes přitom pro Haló noviny řekl, že by případnou menšinovou vládu ČSSD měli po jedno volební období podporovat komunisté. Zeman přitom doporučoval sociálním demokratům, aby vládli sami, už na jejich březnovém stranickém sjezdu. „Mějte odvahu vládnout sami. Pak ponesete veškerou tíhu odpovědnosti, ale nestane se vám, že vaše úspěchy si bude přisvojovat někdo jiný, a vaše neúspěchy zůstanou vám,“ řekl tehdy prezident.

Předseda poslaneckého klubu ČSSD Jeroným Tejc sice možnost koaliční spolupráce s KSČM vyloučil, menšinovou podporu ale nikoli. „My se rozhodujeme svobodně a samostatně a nepotřebujeme od nikoho takhle radit,“ reagoval zase na Zemanovo vyjádření šéf komunistů Vojtěch Filip.