Peake končí v čele LIDEM. Naše názory se rozcházejí, tvrdí

Praha - Karolína Peake rezignovala na post předsedkyně strany LIDEM a funkci dala k dispozici republikové radě. Tvrdí, že má odlišné názory než její spolustraníci ve sněmovně. Ve svém prohlášení  napsala, že nechce ze silové pozice šéfky strany blokovat většinový názor poslanců strany LIDEM. „V zásadních věcech politického dění se můj názor rozchází s názorem poslanců LIDEM a nezařazených. Považuji za správné neblokovat ze silové pozice předsedkyně průchod většinového názoru poslanců,“ uvedla.

„Věnovala jsem rok a půl své energie snaze o vybudování strany a o stabilní a férovou spolupráci s koaličními partnery. Strana LIDEM – liberální demokraté potřebuje někoho, kdo má sílu pokračovat,“ uvedla poslankyně. Ve straně podle svých slov nechce prosazovat to, co sama považuje za správné, proti vůli poslanců. 

Peake při hlasování o důvěře opustila sál

Peake při včerejší hlasování o nedůvěře opustila sál. Vedl ji k tomu krok dvou poslanců ODS Tomáše Úlehly a Jana Floriána, kteří také oznámili, že hlasovat nebudou. Zničili tak avizovanou stojedničkovou většinu, kterou se strany bývalé koalice až do včerejška zaštiťovaly.

Karolína Peake a Jiří Rusnok
Zdroj: ČT24/Jaroslav Matyáš

Zdůraznila zároveň, že těsně před hlasováním kolegy z poslaneckého klubu informovala o svém chystaném postupu. „Věděla jsem, že nedojde k vyslovení důvěry vládě Jiřího Rusnoka, ale také jsem nebyla ochotná dál hrát divadlo,“ podotkla. „Já jsem rok a půl nevěnovala veškerou energii své rodině a svému nejbližšímu okolí ale straně LIDEM, jednotě a pokud možno nějakému férovému jednání uvnitř koalice ODS, TOP 09 a LIDEM. Bohužel, o tuto energii jsem včera definitivně přišla, když jsem zjistila, že ODS nás měsíc tahala za nos,“ konstatovala.

Peake také uvedla, že podporuje svolání schůze o rozpuštění sněmovny, pro což se vyjádřila i TOP 09. „Nejzdravější restart jsou předčasné volby. Požádala jsem předsedu klubu TOP 09, aby připravil podpisovou listinu k rozpuštění sněmovny, kterou podepíšu,“ řekla před hlasováním. Potvrdila zároveň, že hodlá hlasovat pro všechny zákony, na kterých se bývalou koalicí dohodla.

Karolína Peake

„Můj hlas teď patří těm kolegům, kteří se rozhodnou podpořit rozpuštění sněmovny. V současné situaci v Poslanecké sněmovně a v jednotlivých politických stranách je to ten jediný možný restart české demokracie.“

Karolína Peake
Zdroj: Jakub Dospiva/ČTK

Členové klubu LIDEM byli ve středu změnou postoje Peake zaskočeni, prý jim nevysvětlila, proč změnila názor. „Kolegové ze strany se mne samozřejmě snažili přesvědčit. Chápu jak jejich argumenty, tak i to, že jsou na mne naštvaní,“ řekla dnes v rozhovoru pro server Aktuálně.cz.

Místopředsedkyni LIDEM je fuk, kam se nyní Peake přimkne

Podle první místopředsedkyně LIDEM Dagmar Navrátilové je jednání Karolíny Peake během hlasování o důvěře vládě otázkou jejího osobního svědomí. „Je to ale pro mě velmi smutná osobní i politická zkušenost,“ dodala. Jak Karolína Peake vedla stranu LIDEM, opravdu dobrý odlesk podle Navrátilové nezanechává, její krok prý poškodil značku liberálních demokratů. „Kam se nyní přimkne, po pravdě řečeno, je mi zcela jedno,“ dodala místopředsedkyně LIDEM. Navrátilová svolá republikovou radu, kterou hodlá vyzvat ke svolání mimořádného sněmu v nadcházejících týdnech. „Nechť republikový sněm rozhodne o osudu strany,“ dodala.

V rozhovoru pro Českou televizi ale vyslovila své přesvědčení o tom, že liberální demokracie patří na politickou scénu v České republice. „Podařilo se mi tuto stranu evropsky ukotvit v rámci frakce ALDE. A podporu ostatních liberálně demokratických stran v evropských státech nepochybně strana LIDEM má. Doufám, že ji využije k tomu, aby rostla, aby se ukotvila nejen v komunálních volbách, ale v těch příštích nebo přespříštích znovu v Poslanecké sněmovně,“ dodala.

Za mým odovoláním z ministerského postu mohla stát Nagyová, spekuluje Peake

Peake v reakci na včerejší projev prezidenta republiky označila za svou největší politickou chybu návrat do vlády po svém odvolání z ministerstva obrany v prosinci 2012. Již dříve sdělila svoji domněnku, že vliv na její odvolání měla šéfka kabinetu tehdejšího premiéra Petra Nečase Jana Nagyová. „Zkrátka tenkrát ty důvody pro mé odvolání byly naprosto nepochopitelné a vykonstruované. A žádný, žádný rozumný důvod pro to nebyl. Kromě toho, že jsem byla nikoliv bezpečnostním rizikem pro Českou republiku, ale nevím, jestli pro Janu Nagyovou nebo pro Petra Nečase ve chvíli, kdy jsem tam odsud odvolala lidi, kteří možná věděli o tom zneužívání vojenského zpravodajství,“ uvedla.

Jana Nagyová
Zdroj: Václav Šálek/ČTK

Většina spolustraníků byla jednáním Peake překvapena. „Vím ale, že byla velmi roztrpčena a vystresována z toho, že to, co se tady čtrnáct dní deklarovalo, tedy pevná stojednička, že tady není,“ uvedl poslanec Kamil Jankovský (LIDEM). Přiznal zároveň, že docházelo k určitému názorovému rozdílu mezi bývalou předsedkyní a ostatními členy. „Situace se tímto způsobem vyvíjela od okamžiku, kdy Karolína Peake přijala funkci ministryně obrany,“ míní.

Politická kariéra Karolíny Peake

  • Ke komunální politice a straně Věci veřejné (VV) se dostala v době, kdy byla na mateřské dovolené.
  • Po volbách do sněmovny v květnu 2010 působila ve vyjednávacím týmu vznikající vládní koalice.
  • Během vládní krize na jaře 2012 se Peake spolu s ministry Pavlem Dobešem a Kamilem Jankovským odmítla podřídit stranickému požadavku, aby členové vlády za VV předali předsedovi strany Johnovi své podmíněné demise.
  • V půlce dubna 2012 oznámila, že ukončila členství ve VV a odešla z jejich poslaneckého klubu.
  • Stejný krok jako Peake učinili i další ministři za VV a někteří poslanci této strany, kteří následně založili stranu LIDEM - liberální demokraté.
  • Ve funkci ministryně obrany vydržela Peake loni v prosinci pouhých osm dní.
  • Těsně před středečním hlasováním o důvěře této vládě oznámili dva poslanci ODS, že se v rozporu se stanoviskem své strany hlasování nezúčastní. Peake v reakci na to prohlásila, že ODS porušila dohodu, a před hlasováním rovněž odešla z jednacího sálu.
  • Dnes odstoupila z funkce předsedkyně strany LIDEM.