Nečas v Bartolomějské vypovídal v kauze politické korupce

Praha – Expremiér Petr Nečas (ODS) vypovídal na policii v kauze údajné politické korupce. Případ se týká někdejší šéfky jeho kabinetu Jany Nagyové a podezření žalobců z údajného podplacení trojice exposlanců z ODS. Žalobce požádal tento týden sněmovnu o vydání expremiéra ke stíhání.

Jen co Nečas předal klíče od Strakovy akademie novopečenému premiérovi Jiřímu Rusnokovi, zamířil do výslechové místnosti. Bývalý premiér má zato, že si výslech vykřičel. V pondělí 8. července státní zástupce požádal sněmovnu o vydání bývalého premiéra k trestnímu stíhání. „Konečně jsem si to vykřičel,“ prohlásil nedávno Petr Nečas při tiskové konferenci se svým nástupcem v čele české exekutivy.

Interes být vyslechnut deklaroval expremiér už minulý týden v úterý, kdy prostřednictvím Úřadu vlády zveřejnil dopis adresovaný ostravským žalobcům. V něm vyjádřil případnou nelibost, pokud by se snad „neprovedení jeho výslechu stalo záminkou pro případné prodlužování vazby obviněných.“

Petr Nečas svůj pohled na celou věc již dříve naznačil, exposlancům nabídnuté posty ve státních firmách považuje za standardní politickou dohodu. Ve svém vystoupení před poslanci těsně po zásahu detektivů z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) na Úřadu vlády Nečas připomněl, že o své loajální politiky se tu starají všechny politické strany.

Hranice dohody a korupce

„To, že dochází k tomu, že lidé, kteří se ke své straně zachovali loajálně, a to, že s nimi tato strana dál počítá a nějakým způsobem se k nim zachová, není neobvyklá věc,“ prohlásil tehdy. Rozčeřil tím na chvíli debatu o tom, co v politické kultuře není a co je „politický deal“.

V pondělí už přímo popřel, že by byla uzavřena nějaká dohoda o rezignaci takzvaných rebelujících poslanců výměnou za funkce. Podivil se tedy nad tím, že by z něčeho podobného měl být případně obviněn. Všechny dosud známé informace stále silněji ukazují, že se v celé kauze jedná o kriminalizaci politických rozhodnutí a politických kroků, zopakoval.

„Pokud je pravda, co říká vrchní státní zastupitelství, že mají prokázánu souslednost, tedy návrh 'pokud něco uděláte, dostanete za to odměnu', pak to podle mne korupci naplňovat může. A je na soudu, aby rozhodl,“ komentuje situaci šéfredaktor Respektu Erik Tabery.

Imunitní výbor se bude Nečasem zabývat příští středu

Sněmovní mandátový a imunitní výbor se bude žádostí státního zástupce o vydání expremiéra Nečase k trestnímu stíhání zabývat příští středu 17. července od 9:00. Vyplývá to z pozvánky na jednání výboru, která je k dispozici na webových stránkách sněmovny. Z dosavadních informací vyplývá, že výbor o svém doporučení nerozhodne a spíš si vyžádá další podklady od policie.

„Výbor bude jednat o tom, jaký zvolí postup, kdy si pozve Petra Nečase a případně, zda si vyžádá další konkrétní materiály od policie,“ uvedl člen výboru Jeroným Tejc (ČSSD). Vzhledem k závažnosti kauzy se podle Tejce bude jednat až pětkrát; výbor by měl rozhodnout během září.

Výbor bude poprvé jednat o Nečasovi hodinu předtím, než začne schůze sněmovny, na níž budou poslanci vůbec poprvé rozhodovat o svém rozpuštění. Pokud by návrh schválili, pak by sněmovnu rozpustil prezident Miloš Zeman a do dvou měsíců by se musely konat nové volby.