Rusnok: „Sněmovna by se měla co nejdříve rozpustit“

Praha - Premiér Jiří Rusnok odvozuje legitimitu své vlády od jmenování prezidentem. Uvedl to v Hyde parku České televize. Zároveň připustil, že je připravený vládnout do nejbližších voleb, a to ať už řádných, nebo předčasných. Osobně by byl rád, pokud by kabinet pracoval s důvěrou poslanců. Zároveň však premiér předeslal, že nechce žádným způsobem bránit rozpuštění Poslanecké sněmovny. Naopak dává rozpuštění sněmovny přednost.

„Svou legitimitu odvozuji od pověření pana prezidenta,“ uvedl v Hyde parku Rusnok. Odmítá tak spekulace, že jeho vláda není legitimní, protože nemá zajištěnou většinu v Poslanecké sněmovně. V minulých dnech Rusnok uvedl ministry své vlády do úřadů.

Příští týden chce premiér zahájit jednání s politickými stranami, které se bude snažit přesvědčit, aby jeho kabinetu vyjádřily důvěru. Případné hlasování o důvěře se případně uskuteční do 8. srpna. Sám Rusnok by však dal přednost rozpuštění sněmovny.

„Můj osobní názor je, že by se sněmovna měla pokud možno co nejdříve rozpustit,“ uvedl pro ČT Rusnok: „Nevím, jak aktivně my můžeme podporovat rozpuštění sněmovny, ale rozhodně tomu nijak nebudeme bránit. To je skutečně velmi legitimní nástroj sněmovny naložit se situací, jakou máme dnes, kdy sněmovna už vůbec neodráží výsledky voleb.“

Podle mnohých odborníků prezident Miloš Zeman jmenováním Rusnoka porušil ústavní zvyklosti. Sám Zeman prohlásil, že ústavní zvyklosti jsou „idiotský pojem.“ „Pojem nemůže být sám o sobě idiotský,“ podotýká Rusnok k sémantice výroku. Připouští však, že některé zvyklosti se změní: „Máme novou konstelaci, máme přímo zvoleného prezidenta, a to zakládá to, že se budou některé zvyklosti měnit.“

„Fischer bude pod kontrolou“

Premiér Rusnok se v Hyde parku také zastal svého ministra financí Jana Fischera, který společně se svým uvedením do funkce splatil i milionové dluhy z prezidentské kampaně. Podle Rusnoka na tom není nic špatného a jakákoli podezření považuje pouze za konstrukce.

„Jan Fischer je slušný člověk a čas ukáže, že jsem měl pravdu,“ hájí předseda vlády svého ministra Fischer. „On bude ministr financí pod takovou kontrolou, pod jakou ještě nikdo z ministrů nebyl. Už to je záruka, že se tam nemůže dít nic nekalého,“ domnívá se premiér Jiří Rusnok.

Hyde Park ČT24 (zdroj: ČT24)