Ištvan: Policie zkoumá všechny vazby, ale nebude to dělat v přímém přenosu

Praha - Špionážní aféra, případ tří rebelů i zátah v sídlech lobbistů Romana Janouška a Ivo Rittiga spolu souvisejí. Potvrdil to olomoucký vrchní zástupce Ivo Ištvan v diskusním pořadu Otázky Václava Moravce (OVM). Soud v sobotu uvalil vazbu na šest osob, včetně vrchní ředitelky kanceláře premiéra Nečase Jany Nagyové. Vazebně stíhaní by mohli být do tří měsíců obžalovaní, připustil Ištvan. Šéf olomouckých žalobců, který byl u zásahu ÚOOZ osobně přítomen, v OVM odmítl teatrálnost celé akce. V sídle Vojenského zpravodajství se podle Ištvana zasahovalo s vědomím ministra obrany Vlastimila Picka a policisté nenahlíželi do neuzavřených citlivých složek.

Ištvan v OVM nevyvrátil kontakt Jany Nagyové a pražského lobbisty Ivo Rittiga: „V té věci je vedeno společné řízení a tato skutečnost předpokládá, že jsou zde věcné vazby,“ řekl Ištvan a dodal, že policie i státní zastupitelství se zabývá všemi relevantními vazbami tak, aby skutkový děj byl náležitě objasněn. 

Zda zásah v sídle Lesů ČR souvisí s policejním zájmem o lobbistu Ivo Rittiga, žalobce Ištván nepotvrdil, ani nevyvrátil: „Policie a státní zastupitelství se zabývá všemi relevantními vazbami.“ Šéf olomouckých žalobců v OVM upozornil, že nelze očekávat, že policie a žalobci budou ke kauze poskytovat médiím nějaká obšírná vyjádření: „Nečekejte, že k prověřování této kauzy bude docházet v přímém přenosu,“ doplnil Ištvan. 

Premiér Petr Nečas (ODS) ve svém páteční projevu před poslanci nazval aktuální kauzu vyvolanou razií Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) „mediálně-politickou bramboračku“.

„V tuto chvíli je do sebe mediálně spleteno několik paralelně se vyvíjejících, někdy však nesouvisejících příběhů, které jsou smeteny do jedné mediálně-politické bramboračky. … Ze všech těchto ingrediencí, které mezi sebou vzájemně nesouvisí, nemají spolu nic společného je vytvářen mediální koktejl velmi brizantního obsahu.“

Právě případ pražských lobbistů bude nyní podle Ištvana pro policii prioritou. V tuto chvíli je ve stejné fázi jako v pátek, je potřeba prověřit důkazy: „…Budou vyhodnocovány všechny zadržené důkazy a od jejich analýzy bude stanoven další postup,“ řekl Ištvan.

Ištvan: Nenahlíželi jsme do neuzavřených citlivých složek

Vyšetřovatelé zasahovali v sídle Vojenského zpravodajství s vědomím ministra obrany Vlastimila Picka a v součinnosti s příslušnými úředníky. Ištvan, který byl zásahu sám přítomen, potvrdil, že při akci nenahlíželi do neuzavřených citlivých složek, jak se obával ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09).

  • Ivo Ištvan v OVM: „Nebylo potřeba provádět onu prohlídku způsobem, jak si někdo představuje, že jsme se probírali nějakými citlivými svazky. Zajímali jsme se jenom o věci, které jsou předmětem obvinění a potřebné doklady nám buď byly vydány, anebo nám bylo řečeno, že neexistují.“

Ištvan odmítá teatrálnost zásahu, kterou krokům ÚOOZ vytýkají koaliční poslanci: „Nikdo nebyl zadržen na ulici, nikdo nebyl povalen a spoután, nevím, z čeho pramení názor, že šlo o teatrální akci,“ reagoval na výtky poslanců.

Obvinění státní úředníci
Zdroj: ČT24

Ištvan: Kovandovo přiznání může urychlit obžalobu dalších lidí

Okresní soud v Ostravě v sobotu poslal do vazby šest obviněných včetně ředitelky premiérovy kanceláře Jany Nagyové, na svobodě je stíhán jen šéf Vojenského zpravodajství Milan Kovanda. Dnes odpoledne ještě má rozhodnout o tom, zda bude vazebně stíhán třetí z tzv. rebelů, bývalý poslanec ODS Marek Šnajdr. Šéf olomouckých žalobců v OMV připustil, že do tří měsíců mohou být vazebně stíhaní lidé obžalovaní. Tři měsíce je mezní doba, po kterou může být uplatňována koluzní vazba (vazba proti ovlivňování svědků).

Šéf olomouckých žalobců se zúčastnil několika výslechů, byl mimo jiné u výslechu šéfa Vojenského zpravodajství Milana Kovandy. Podle něj se k obvinění Kovanda vyjádřil způsobem hodným vojáka a generála. „Potvrdil, že skutkový děj proběhl tak, jak je popsán ve sdělení obvinění,“ doplnil Ištvan. Přiznání Kovandy může podle Ištvana urychlit sdělení obžaloby ostatním lidem zapojeným do kauzy zneužití rozvědky.

Kovanda se v sobotu přiznal k nelegálnímu sledování premiérovy manželky Radky Nečasové, které si údajně objednala Nečasova nejbližší spolupracovnice Jana Nagyová. „Nicméně ani takové doznání nezbavuje orgány činné v trestním řízení, aby pečlivě prověřily, zda skutečně k tomu takto došlo. Aby se případně vypořádaly s obhajobou všech obviněných,“ řekl v České televizi Ištvan. O Kovandově dalším osudu v čele vojenské rozvědky rozhodne ministr obrany Vlastimil Picek. 

V souvislosti s případem tří rebelů byl vyslechnut i Schwarzenberg

Ministr zahraničí a vicepremiér Karel Schwarzenberg (TOP 09) v souvislosti s postojem tzv. rebelujících poslanců, kteří se vzdali mandátu a nakonec začali pracovat pro státní firmy, použil slovo vydírání. „Já už jsem byl vyslechnut v této souvislosti, pan státní zástupce se mýlil,“ odpověděl Schwarzenberg na otázku, zda počítá s tím, že by mohl jít k výslechu. Do protokolu uvedl, že si za svými slovy stojí, nicméně podle něj v rámci politiky to není přímo trestný čin: „Bylo to prachsprosté vydírání, co si budeme povídat. Ale v politice člověk někdy podléhá vydírání.“ (LN 20.12.2012)

Mezi vyslýchanými byl ve čtvrtek i vedoucí Úřadu vlády Lubomír Poul, obviněn nakonec ale nebyl. Podle Ištvana dozorový státní zástupce skutečnosti z jeho výpovědi analyzoval a neshledal důvod k jeho zadržení. Na otázku, zda mohl Poul z pozice šéfa úřadu zabránit konání Jany Nagyové, Ištvan konkrétně neodpověděl, neboť on sám neví, jak přesně funguje Úřad vlády. 

Aféra kolem Jany Nagyové: Sedm lidí ve vazbě, jeden stíhán na svobodě 

  • Premiér Nečas čelí politické krizi po rozsáhlé policejní akci, která kromě jiného znamenala zatčení jeho spolupracovnice Jany Nagyové. Nagyová čelí v jednom případě, který se týká kauzy tří někdejších rebelů za ODS, obvinění z podplácení. Měla domlouvat posty pro „rebely“ z ODS, kteří opustili poslanecká křesla, a umožnili tak sněmovně na konci roku schválit balíček daňových změn - výměnou za odchod ze sněmovny jim nabízela posty ve firmách se státní účastí.
  • Ve druhém případě je žena, které hrozí až pět let vězení, obviněna z organizování zneužití pravomoci úřední osoby. Kvůli soukromému zájmu prý nechala vojenské zpravodajce sledovat trojici osob, mezi kterými byla Nečasova manželka Radka, dále zaměstnankyně a řidič Úřadu vlády, bez nutného zákonného souhlasu ministra obrany. Obviněni jsou také bývalý šéf Vojenského zpravodajství Ondrej Páleník, jeho nástupce Milan Kovanda a další ze zpravodajců.
  • Sedm obviněných je nyní ve vazbě, na svobodě je stíhán Kovanda, který se ke sledování doznal.