Jak vypadají první okamžiky po probuzení z kómatu?

Praha – Skoro rok byla v bezvědomí kvůli zánětu mozku. Devítiletou Kateřinu se ale nakonec podařilo doktorům probudit. Sice bere řadu léků, ale je v pořádku. Bez problémů komunikuje a dokonce se už začala učit. Lékaři první okamžiky po probuzení z kómatu natáčeli a ČT má záběry k dispozici.

Loni v únoru všechno začalo problémy s chůzí – čtyři dny nato už Kateřina trpěla epileptickými záchvaty a měla problémy se soustředěním. Do bezvědomí upadla ani ne dva týdny poté. A lékaři jí diagnostikovali limbickou encefalitidu – zánět mozku.

„Její vlastní imunitní systém napadl mozkovou tkáň. Nebyla to žádná infekce, žádná bakterie, žádný virus. Byla to její vlastní tkáň proti její vlastní tkáni,“ říká lékařka Kliniky dětské neurologie FN v Motole Zuzana Libá.

Katka i při bezvědomí často vypadala, jako by byla vzhůru – sedala si a zmítala se na postýlce. Neurologové vyzkoušeli řadu léků, nic však nezabralo. Pak se rozhodli pro jeden z typů léčby, který se používá především u pacientů s rakovinou. Pro tuto diagnózu ale dosud nebyl vyzkoušen ani ve světě a představoval proto velké riziko. Léčbu museli schválit rodiče. Maminka malé Kateřiny přiznává, že to byl nejtěžší okamžik celého roku. „Byla to sázka do loterie,“ svěřila se Kateřina Blažková.

Malá Kateřina se probudila z kómatu (zdroj: ČT24)

Léčbu aplikovali v pražské nemocnici v Motole v říjnu. Krátce po Vánocích řekla Katka první větu, začátkem ledna už reagovala na hudbu a 12. ledna 2013 se probudila úplně. V jednom pokoji a v jedné posteli tak nakonec strávila skoro rok – v bezvědomí byla od 2. února 2012 až do 12. ledna 2013.

Teď musí rodiče především dbát na to, aby jejich dcera nedostala žádnou infekci. Z nemocnice už je ale doma a těší se, až se znovu vrátí do školy.