Začne stát rodičům vícerčat více pomáhat?

Praha – Pokud půjde vše podle plánu, první česká paterčata se narodí v neděli. S blížícím se porodem znovu ožívají debaty o změně systému podpory pro rodiny s vícerčaty. Třeba rodina s trojčaty dostane od státu až o 600 tisíc korun méně než rodina s třemi dětmi, které se narodily s odstupem.

Matce paterčat už nabídla pomoc řada lidí, jednotlivci i firmy. O podobě pomoci už jednalo i ministerstvo práce a sociálních věcí. „Zvažují se všechny možné varianty, ale samozřejmě by se to měla nejdříve dozvědět rodina,“ uvedla mluvčí resortu Štěpánka Filipová. Rodina má nárok na státem placenou pomocnici, možná bude mít i dvě. 

Zatím je jisté, že jedno z dětí je holčička a další dva jednovaječní kluci. Pohlaví dalších dvou dětí lékaři neznají. Paterčata se v Česku dosud nenarodila, čtyřčata se narodila naposledy před deseti lety. Za vícečetnými těhotenstvími může stát umělé oplodnění, ale i náhoda. Třeba matka paterčat Alexandra Kiňová děti počala spontánně.

Rodiče, kterým se narodí najednou víc dětí než jedno, jsou oproti běžným rodinám znevýhodněni. Například na trojčata stát přispěje částkou celkem 340 812 korun, pokud ale má rodina celkem tři děti s ročním odstupem, dostane od státu 598 852 korun. Ještě více si přilepší rodina, které se tři děti narodí s tříletými odstupy - stát jim dá celkem 963 652 korun. 

Lidé nabízeli pomoc rodinám s vícerčaty i v minulosti - podobnou zkušenost má Lorna Vančurová, matka prvních pražských čtyřčat. Ta se narodila v roce 1983. O tom, že dostali od semilské Kolory 400 plen, 40 osušek a čtyři soupravy ložního prádla, informovala i televize. Firma Liberta se jim sama nabídla, že vyrobí kočárky. I jiným rodinám medializace jejich těhotenství pomohla najít třeba lepší bydlení, kvůli pomoci se ale nevyhnuli ani závisti okolí. 

Vydáno pod