Co zlomilo vaz Svobodovi. Ambice TOP 09, či stará garda?

Praha – Hlavní město je bez primátora. Bohuslava Svobodu společně odvolali pražští zastupitelé TOP 09 a opoziční ČSSD. Sám Svoboda i některé komentáře se shodují, že TOP 09 vyvolala sesazení primátora kvůli tomu, že byl příliš populární a ubíral body jejím politickým tvářím. „Topkaři“ to odmítají a trvají na svém, že s ODS nešlo kvůli jejím vlastním rozporům nadále spolupracovat. Pozice Svobody, který se snažil do pražského magistrátu přinést čerstvý vítr, totiž nebyla silná ani v jeho domovské straně.

K odvolání primátora a radních hlavního města za ODS došlo čtyři dny poté, co vedení pražské TOP 09 vypovědělo koaliční smlouvu s občanskými demokraty. Zdůvodnila to neshodami v radě a údajnou neschopností ODS spravovat důležité oblasti, především dopravu, finance a majetek. Smírčí jednání ale nakonec krachlo především na funkci primátora, kterou shodně požadovaly obě strany.

Bohuslav Svoboda své odvolání vysvětluje jako snahu svého bývalého koaličního partnera a zároveň hlavního konkurenta na pravici zviditelnit své komunální politiky. „TOP 09 má obrovské problémy s tím, že ačkoliv s námi vládne už rok a půl, tak o tom, že existuje nějaký náměstek Hudeček, v celé Praze nikdo neví,“ uvedl v rozhovoru pro Hospodářské noviny.

Komunální volby v Praze v roce 2010 s přehledem vyhrála TOP 09, která v zastupitelstvu o 63 členech získala 26 křesel, přesto primátorský post neobsadila. Vítěznou stranu obešli občanští demokraté, kteří se na spolupráci domluvili se třetími sociálními demokraty, a Svoboda zůstal u kormidla i o rok později, kdy ODS hodila pražskou ČSSD přes palubu.

Podle mnohých komentářů mají politici kolem druhého muže pražské TOP 09 Tomáše Hudečka a někdejšího kandidáta na primátora Zdeňka Tůmy, který se jako řadový zastupitel nyní věnuje spíš soukromé sféře než pražské politice, pouhý rok před dalšími volbami v Praze poslední šanci přitáhnout více pozornosti na sebe. To se jim nyní zřejmě může zdařit. Do zvolení nového primátora, které neproběhne dřív, než zastupitelstvo Prahy, jež se schází 6. června, doplní osiřelou městskou radu po odchodu ODS, bude všechny jeho funkce vykonávat právě Hudeček coby první náměstek primátora. 

Pražské hlasy rozhodují

Nejde přitom pouze o komunální politiku. Hlavní město může být klíčový obvod při boji ODS a TOP 09 v parlamentních volbách. Právě zde se koncentruje nejvíce voličů pravice a bez hlasů z hlavního města sotva může středopravicová strana pomýšlet na výraznější úspěch v celostátním hlasování. Výraznějšímu výsledku TOP 09 by mohl překážet právě populární primátor.

Bohuslav Svoboda před pražským magistrátem
Zdroj: František Vlček/isifa/Lidové noviny

„TOP 09 nyní pozoruje, že její preference klesají. Dostala proto od Miroslava Kalouska jasný pokyn: Zničte ODS, aby naše preference stouply,“ spekuloval Svoboda ve středu v pořadu ČT Události, komentáře. Místopředseda strany toto nařčení odmítá. „TOP 09 se čtyři měsíce snažila o to, aby se rozhodovalo ve prospěch pravicových ideálů, jestli tomu někdo bránil, tak to byl pan docent Svoboda,“ řekl Kalousek.

Návrat staré gardy?

V bohatém hlavním městě se ovšem za vším hledají peníze a dost často tam i jsou. Odstavení Bohuslava Svobody se proto vykládá jako způsob návratu šíbrů k moci. Pražský gynekolog si totiž popularitu vysloužil právě tím, že za dva a půl roku ve funkci mezi lidmi získal pověst politika, který má zájem definitivně vyřešit kauzy bývalého vedení města. 

Svoboda v médiích připustil, že si ho šéfové pražské ODS jako kandidáta na primátora vybrali patrně s tím, že „do toho nebude moc hovořit“. Že pražský porodník nehodlal hrát v čele města komparz, dokázal, když začal zasahovat do tendru na svoz komunálního odpadu, do projektu na výstavbu pražské čističky odpadních vod či nákupu tramvají.

Svou snahou zprůhlednit městské zakázky údajně odstřihl od vlivu řadu zákulisních hráčů kolem magistrátu, kde jako jeden z prvních kroků po svém nástupu prosadil reorganizaci. V souvislosti se změnami pak muselo své pozice opustit několik vlivných úředníků spojených s někdejším primátorem Pavlem Bémem. Svého předchůdce Svoboda vyzval, aby v souvislosti s kauzou telefonátů s lobbistou Janouškem pozastavil své členství ve straně.

Svobodův pád, jenž oslabí jeho vlastní pozici v pražské stranické buňce, a nástup tandemu TOP 09–ČSSD tak do hry opět vrací bývalé šéfy pražských organizací ČSSD a ODS Petra Hulinského a Borise Šťastného. Ti jsou přitom spojováni s kontroverzními podnikateli včetně šedé eminence pražské ODS Tomáše Hrdličky, kterého Mirek Topolánek označil za jednoho z „kmotrů“.

Hulinský, který zasedal v orgánech několika městských firem, byl v minulosti kritizován kvůli pochybnostem o využití darů těchto firem pro zdravotně postižené. Po volbách v roce 2010 se od něj distancoval i někdejší volební lídr ČSSD Jiří Dienstbier, který kvůli němu či osobě dalšího kontroverzního sociálního demokrata Karla Březiny odmítl podpořit povolební koalici ČSSD a ODS.

Včerejší reakce Bohuslava Svobody na své odvolání:

„Na podzim 2011 jsem vyhodil kmotry z pražské radnice, dnes se vrátili předními dveřmi a červený koberec jim rozvinula TOP 09,“ prohlásil Svoboda a dodal, že se TOP 09 spojila s „klientelistickými strukturami z pražského podsvětí“. Jmenoval přitom předsedu klubu zastupitelů Miroslava Pocheho a zastupitele Karla Březinu a Petra Hulinského.

Na důvěryhodnosti budoucího složení pražské rady příliš nepřidává ani skutečnost, že za pražské sociální demokraty novou koaliční smlouvu vyjednává šéf zastupitelského klubu Miroslav Poche. Tento politik musel těsně před komunálními volbami rezignovat na post jednoho z volebních lídrů, když se novinářům omylem podřekl, že v minulosti své straně skrytě věnoval peníze přes několik jiných členů, kteří několikasettisícový sponzorský dar vykázali jako členské příspěvky. Udělal to prý proto, aby ČSSD „nemusela platit daně“.

Primátor Svoboda vs. ODS

Bohuslav Svoboda rozzlobil vlivnou část své mateřské strany, když se v listopadu 2011 ze své vlastní iniciativy a s podporou Petra Nečase domluvil s TOP 09 na uzavření nové koaliční smlouvy, která vyšachovala sociální demokraty Hulinského a spol. Tehdejší šéf pražské ODS Boris Šťastný o dohodě nevěděl a separátní jednání Svobody ostře kritizoval jako „laciný prodej ODS TOP 09“. Nakonec se ale k dohodě dodatečně připojil a vyvzal k tomu i ostatní zastupitele. O měsíc později Šťastný přesto na svůj předsednický post rezignoval, na jeho místě ho nahradil kdo jiný než Bohuslav Svoboda.

Počátkem loňského listopadu Svoboda čelil pokusu o sesazení z čela pražské ODS, když se část spolustraníků snažila vyvolat hlasování o novém vedení regionální organizace. K tomu nakonec nedošlo. Rozkol mezi Svobodou a částí ODS však vyvrcholil koncem dubna, kdy Šťastný společně s dalším odpůrcem primátora, starostou Prahy 10 Milanem Richterem, složili své zastupitelské mandáty. Ani poté Šťastný s kritikou Svobody nepřestal. Obvinil ho, že problémy v Praze vůbec neřeší a za jeho vedení se „rozdávají miliardové zakázky bez transparentního výběrového řízení“.

ODS ztrácí moc nad Prahou - po 22 letech (zdroj: ČT24)