Sněmovna diskutuje: Mohou si čeští homosexuálové osvojit dítě?

Praha - Skupina zákonodárců z různých stran připravuje novelu, která by umožnila registrovaným partnerům či partnerkám osvojit si dítě svého protějšku. Nejedná se o adopci, ale o mírnější variantu toho, co se v posledních měsících projednává ve státech západní Evropy. Homosexuálové by tedy v Česku zatím nemohli dítě adoptovat z dětského domova. Novela by však mohla u některých poslanců narazit. Výhrady má kromě lidovců například i poslanec ODS Boris Šťastný.

„V Česku žije řada stejnopohlavních párů, které mají a vychovávají děti. Ty mají v rodném listě jen jednoho rodiče. Ten druhý, který je miluje, jakoby není,“ uvedla Martina Štěpánková z Platformy pro rovnoprávnost, uznání a diverzitu (PROUD). Podle ní by po případné adopci mělo pak dítě oficiálně dvě matky či dva otce. Rodina by tak získala jistotu. Pokud by se totiž jednomu z rodičů něco stalo, nehrozilo by, že dítě skončí v ústavu. 

Návrh zatím nemá legislativní ráz, je to neformální úvaha několika poslanců. Dnes se na toto téma konal v Poslanecké sněmovně seminář. „Předpokládám, že na jeho závěru budou poslanci, kteří už projevili vůli se na této normě podílet, spolupracovat společně na nějakém návrhu, který by měl být předložen v červnu ve sněmovně,“ uvedla předkladatelka návrhu Jana Černochová (ODS). 

Kromě Černochové patří zatím k předkladatelům zákona i poslankyně Kateřina Klasnová (VV) či poslanec Viktor Paggio (LIDEM). Podporu by prý norma měla mít ale i u zákonodárců dalších stran. 

Země jako je Německo, katolické Španělsko, či protestantská Británie už podle Černochové podobný zákon mají. Mnoho dětí již ve stejnopohlavních rodinách stejně vychováváno je, ovšem zatím bez právních nároků. „Všichni vědí, že se to dá obejít. Je potřeba dát tomu nějaký řád. Děti vychovávané v těchto párech by měly mít stejná práva jako děti z heterosexuálních rodin,“ uvedla Černochová.

Ilustrační příklad:

Žena má dítě se svým manželem. Rozvede se, „změní“ sexuální orientaci a dále vychovává dítě se svou registrovanou partnerkou. Ta ovšem nemá žádné právní vztahy k tomuto dítěti. Vedle povinností, které již nyní vyplývají ze zákona o registrovaném partnerství, by tak dostali partneři, když se chtějí starat o biologické dítě svého partnera, i nějaká práva.

Rozhovor s Jiřím Čunkem a Janou Černochovou (zdroj: ČT24)

U některých poslanců návrh ale zřejmě narazí. Odpůrci adopcí pro homosexuály argumentují tím, že dítěti budou chybět tradiční mužské a ženské vzory a že ho život v takové rodině poškodí. „Jediný, kdo má právo na výchovu dítěte, je muž a žena, protože jen samec a samice dokážou v říši savců zplodit potomka,“ řekl Boris Šťastný (ODS) deníku Právo.

„Sexuální život je něco jiného. Homosexualita je přirozená nejen u lidí, ale i u jiných živočichů. Neexistuje tu ale možnost zplodit dítě, tato věc vychází z biologické podstaty světa. Kdybychom byli hermafroditi jako hlemýždi, mohli bychom o tom politicky rozhodnout, ale jsme savci,“ uvedl Šťastný. 

Čunek: Zájmem dítěte je být vychováváno v úplné rodině, v manželství

Se změnou nesouhlasí ani zástupci lidovců. „Jsem přesvědčen, že je tento návrh zbytečný. Při diskuzích, které se teď vedou, se mi zdá, že se na dítě úplně zapomíná. Řešíme, co by chtěli rodiče, ale ne to, co chce dítě,“ uvedl senátor Jiří Čunek (KDU-ČSL).

Podle Čunka je drtivé většině společnosti zřejmé, že zájmem dítěte je být vychováváno v úplné rodině, nejlépe v manželství, kde dítěti představí normální rodinu. Jakákoliv jiná varianta přichází podle něj na řadu až v tu chvíli, kdy by si nějaká rodina nemohla dítě osvojit.

Podle výsledků některých studií ale bývají děti „duhových rodin“ tolerantnější a v dospělosti pak jedinci sami se svým partnerem dokážou lépe komunikovat a dohodnout se na fungování domácnosti. Tradiční rozdělení mužských a ženských rolí totiž u nich doma mezi jejich rodiči neplatilo a na činnostech se domlouvali.