Putnovi roste podpora. Akademici se chystají odmítnout profesuru od Zemana

Praha – Na prezidenta Miloše Zemana sílí tlak zástupců akademické obce kvůli tomu, že v minulých dnech odmítl jmenovat literárního historika Martina C. Putnu vysokoškolským profesorem. Řada dalších vědců, kteří si mají z rukou prezidenta převzít 11. června profesorský titul, nyní zvažuje, že se ceremonie na Pražském hradu nezúčastní. Reagují tak mj. na otevřený studentský list, který čtyřiašedesát akademiků vyzývá k tomu, aby kvůli Putnovi profesuru od Miloše Zemana nepřijímali. „To je samozřejmě jejich věc,“ komentoval situaci prezident. K celé věci se chce podrobněji vyjádří ve středu v jednu hodinu na brífinku s ministrem školství.

Počátkem června měl prezident jmenovat profesory šestapadesát akademiků, včetně Martina C. Putny. Jeho jmenování ovšem minulý týden odmítl, následně uvedl, že mu vadí Putnova dřívější účast na gay pochodu Prague Pride, kdy vědec aspirující na profesuru nesl transparent s nápisem Katolické buzny zdraví Bátoru. Zemanův postoj vzbudil velkou nevoli u většiny politiků a celé akademické obce, hovoří se o zásahu do akademických svobod.

Na Putnovu podporu nyní iniciativa Za svobodné vysoké školy zahájila sběr podpisů pod protestní petici. Dosud ji podepsalo víc než tisíc lidí. Její součástí je i otevřený dopis těm akademikům, kteří měli být na Pražském hradě spolu s Putnou jmenováni profesory. „Věříme, že prezident nemá v úmyslu diskvalifikovat čekatele kvůli účasti na průvodu hrdosti, natož jej diskriminovat na základě sexuální orientace,“ konstatuje list a dál uvádí, že Zeman svým přístupem „narušil tradičně ceremoniální funkci jmenování, znevážil význam symbolického aktu a ohrozil legitimitu profesorského titulu“.

V neposlední řadě inciativa apeluje na akademiky, aby profesuru nepřijímali, pokud Zeman své stanovisko nezmění nebo jasně nevysvětlí. Nejde přitom o první případ, kdy Zeman nesouhlasí s udělením profesury. Jako premiér v roce 1998 vyřadil ze seznamu Vladimíra Vreciona, který se specializuje na kybernetiku a výpočetní techniku. Spor skončil u Ústavního soudu, kde Vrecion neuspěl.

Apel otevřeného dopisu:

„Obracíme se na ty z Vás, kteří jste prošli řádným profesorským řízením, s výzvou, abyste ve svém zájmu a v zájmu zachování akademických svobod nepřijímali titul z rukou prezidenta republiky, dokud svůj postoj vůči Martinu C. Putnovi nepřehodnotí nebo uspokojivě nevysvětlí.“

Aspirant Doležel: Prezident není autoritářským diktátorem

Otevřený dopis již také vyslyšeli první vědečtí pracovníci, vlastní petici podepsalo zatím sedm aspirantů na titul profesor, mj. revmatoložka z Vojenské fakultní nemocnice Pavla Doležalová, Jaroslav Doležel z Ústavu experimentální botaniky AV ČR, prorektor UK Martin Prudký z evangelické teologické fakulty, kardiolog Miloš Táborský z Univerzity Palackého v Olomouci.

  • Jaroslav Doležel: Zažili jsme dobu, kdy se kádrovalo. Doufám, že dnes budou rozhodovat pouze odborné předpoklady. Prezident republiky není autoritářským diktátorem a obávám se, že jen obtížně může zhodnotit vědecké a pedagogické kvality kolegy Putny.
  • Pavla Doležalová: Pokud pan prezident nezmění svůj názor nebo ho nepodpoří závažnou věcnou argumentací, jsem připravena připojit se k dalším společným protestním krokům akademické komunity, případně i ve formě neúčasti na ceremoniálu či odmítnutí převzít titul.
  • Martin Prudký: Pokud se ty důvody nevyjasní, tak to znamená, že by se ostatní kandidáti takové slavnosti neměli účastnit.
  • Miloš Táborský: S ohledem na obecné principy akademické svobody s daným postojem a jednáním prezidenta zásadně nesouhlasím.

Řada oslovených kandidátů se k celému případu nechtěla příliš vyjadřovat, čekají na výsledky jednání mezi rektorem UK a prezidentem. Například Jaromír Mysliveček, navržený na profesuru za 1. lékařskou fakultu UK, k možnosti neúčastnit se ceremoniálu či odmítnout převzetí titulu uvedl, že nějaké takové gesto by mělo smysl, pouze pokud by to byla reakce všech navrhovaných kandidátů. Ladislav Šenolt, druhý kandidát na profesuru z téže fakulty, ale naopak uvedl, že je více než pravděpodobné, že by se ceremonie za tohoto stavu nezúčastnil. „Je to do určité míry věc pana Putny a pana prezidenta, aby se to nějak vyřešilo,“ doplnil Štefan Barcík z České zemědělské univerzity s tím, že na ceremoniál určitě půjde.

Pokud by Zeman Putnu nejmenoval, je to podle místopředsedy Rady vysokých škol Jiřího Zlatušky v prvé řadě tah proti Univerzitě Karlově a proti usnesení její vědecké rady. Na Zemana by v tom případě měla být podána žaloba. „Je nepochybné, že je velkým zásahem do akademického světa a akademických svobod, pokud by se prezident ze své libovůle rozhodl pana Putnu profesorem nejmenovat. V tomto smyslu mám protesty za zcela legitimní, jsou potřebné, bez nich by ani nedošlo k posunu, který vidíme v postoji Hradu (…) Pokud by tak (Zeman) nečinil, tak právo se vymáhá takovým způsobem, že soud uloží povinnost konat,“ uvedl Zlatuška v Hyde Parku ČT24.

Podporu Putnovi vyjadřují i další akademici, například děkan Filozofické fakulty Univerzity Palackého Jiří Lach dnes v otevřeném dopise uvedl, že pokud by prezident na svém postoji trval, je jeho škola odhodlána akademické svobody a svobodu slova bránit.

ČSSD se opřela do svého bývalého předsedy

Krok prezidenta odsoudili i politici napříč politickým spektrem. Zemana kritizovala mj. Alena Gajdůšková, místopředsedkyně Hradu blízké sociální demokracie. „Krok prezidenta Miloše Zemana v této chvíli společnost rozděluje,“ řekla Gajdůšková; věří, že záležitost nebude dále eskalovat a že bude vysvětlena tak, aby nebyly žádné pochybnosti o Zemanových pohnutkách.

Hlavu státu a někdejšího stranického šéfa na blogu kritizoval také předseda ČSSD Bohuslav Sobotka: „Žijeme v jednadvacátém století a politici nemají právo někoho trestat za účast a projev na pravidelném pochodu, který podporuje práva sexuální menšiny. A už vůbec to nemůže souviset s udělováním akademických titulů.“

Nepřijdou-li, přijde pošta

Pokud se adepti na profesuru nezúčastní slavnostního jmenovacího ceremoniálu, který je naplánován na 11. června, diplom si mohou převzít později nebo jim jej může ministerstvo poslat například poštou. Jedná se tak zejména o demonstrační akt.